Desecrator was de snelste die ons het bericht stuurde dat de geruchten over de overname van Alpha door Intel waar zijn. Intel zal licenties krijgen op alle processor- en compilertechnologie van het bedrijf en bovendien een groot aantal tools en het merendeel van de medewerkers overnemen. De deal is echter niet exclusief; Compaq zal met een klein deel van het team blijven doorwerken aan een aantal AlphaServers en het is zelfs de bedoeling dat het bedrijf de volgende generatie Alpha EV7 ook nog zelfstandig op de markt zet. Dat zal tevens de laatste Alpha zijn, want Intel is niet van plan door te gaan met de serie.
De mensen die voortaan hun loonstrookje van Intel krijgen zullen aan het werk gezet worden om over een aantal jaar de sterke punten van IA-64 met die van 21x64 gecombineerd te hebben. Verder zal de ervaring van Alpha met compilers gebruikt worden om betere software voor de Itanium te kunnen bakken. Deel van de deal is verder dat Compaq in 2004 al haar 64 bit servers op Itanium en opvolgers zal hebben draaien, ook de MIPS servers zullen dus vanaf dat jaar niet meer worden gemaakt. Eerder maakte HP al bekend de productie van haar high-end processors stil te zetten om plaats te maken voor Itanium. Het lijkt er dus op dat Intel een zeer sterke positie krijgt in dit zeer winstgevende segment:
Intel CEO Craig Barrett said in a news conference Monday morning that the Alpha technology won't affect Intel's "silicon chip technology for a few years. Probably the area where it will have the more immediate impact is compiler technology and using some of the compiler expertise that Compaq currently has to put that to greater parallelism to our product's multi-threading capability."
Gartner analyst George Weiss said with the additional technology and commitment from Compaq, "Intel becomes empowered and will progress up the food chain quicker as it gets the talent and the engineering resources working on Itanium, not only from Compaq but also HP."
[...] Capellas rebuffed concerns that the deal could raise regulatory issues. "We've obviously looked at it pretty carefully, and we don't believe there are any regulatory roadblocks that may fall," he said. "Quite frankly, this is nonexclusive, so we believe this is just an extension of competition in the marketplace."
Barrett echoed Capellas' sentiments, noting that Intel had "no discussions with anyone in the Bush administration." He reiterated that it is "a nonexclusive arrangement. We're getting a license for Compaq intellectual property."
Compaq werd in 1998 eigenaar van Alpha door een overname van Digital. Toen al waren de processors van het bedrijf veel geavanceerder en sneller dan die van Intel. Die voorsprong is inmiddels een stuk minder geworden, maar toch worden Alpha's nog steeds veel gebruikt voor servers die zo zwaar zijn dat er gewoon geen serieus alternatief van Intel voor is. Lees verder in de persberichten van Intel en Compaq, of de publicaties van C|Net en ZDNet.