ontwikkelingskosten spelen geen enkele rol bij dit soort beslissingen. De ontwikkelingskosten zijn al uitgegeven, die ben je sowieso kwijt. De amerikanen noemen dat sunk costs.
Het enige waar je naar kijkt als het om winstgevendheid gaat is hoeveel processoren kan je van beide types produceren met je fabriek én verkopen en wat is de bruto marge (het verschil tussen verkoopprijs en variable produktiekosten) per stuk
Maar winstgevendheid is niet het doorslaggevende argument om een B-merk in stand te houden. Ooit maakte Intel enkel superieure A-merk processors en AMD inferieure B-merk processors. Door de veel lagere prijs knabbelde AMD toch aan het marktaandeel van Intel.
Intel deed toen wat alle A-merkfabrikanten in zo'n geval doen, ze maakte ook een B-merk, ze noemen dat ook wel een vechtmerk in dit geval de celeron. Door een laag geprijsde Celeron tegenover de K6-processor van AMD te zetten, konden ze de opmars van AMD stuiten zonder hun uiterst winstgevende Pentium processoren in prijs te hoeven verlagen.
Die strategie werd een mislukking omdat AMD met een A-merk processor, de Athlon, kwam die direct concurreerde met de Pentium. Om te onderstrepen dat de Athlon een concurent is van de Pentium en niet van de Celeron, heeft AMD toen zelf een B-merk in het leven geroepen, de Duron, die gepositioneerd werd tegenover de Celeron. Dit werkte prachtig.
Nu AMD er toch ingeslaagd is vaste voet in de markt te krijgen is de rol van de celeron en duron enigzins veranderd. Natuurlijk dienen ze nog steeds primair om nieuwe toetreders uit de markt te weren, maar bij gebrek aan directe aanvallers zie je dat de prijsverschillen met de A-merken en stuk minder zijn geworden en daarmee ook hun aanttrekkelijkheid, behalve voor het lage prijzen segment.
Wanneer AMD de duron zou opheffen lopen ze een behoorlijk risico. Stel dat Intel er in slaagt om de prestaties van hun processoren sneller op te voeren dan AMD kan bijhouden, dan lopen ze het risico erg gevoelig te worden voor prijsconcurentie van de celeron omdat het publiek bij afwezigheid van de duron, hun processor niet meer ziet als een goedkope pentium maar een alternatieve celeron. Daarbij komt dat AMD gevoeliger is voor toetreders aan de onderkant van de markt dan Intel. Tactisch lijkt het slim (winstgevendheid) maar strategisch (positie op langere termijn) zou het een dramatische fout zijn.