In een webcast, die op dit moment nog bezig is, heeft AMD aangekondigd dat de processor die bekend staat onder de codenaam Hammer, op de markt gebracht zal worden onder de naam Opteron. Voor deze naam is gekozen omdat hij doet denken aan 'optimaal, optimum, het beste'. AMD verwacht in de eerste helft van 2003 te kunnen beginnen met het massaal uitleveren van de Opteron processors.
Verder maakte het bedrijf bekend dat het een overeenkomst met Microsoft heeft gesloten. De softwaregigant werkt samen met de processorbakker aan het ontwerp van Windows versies voor het x86-64 platform. Overigens betekent de opkomst van de Opteron niet het einde van de Athlon architectuur, de twee architecturen zullen naast elkaar blijven bestaan. De multi-processor enabled Clawhammer en Sledgehammer zullen Opteron gaan heten, na de Barton core (de laatste evolutie van de zevende generatie Athlon) zal de (dual-processor disabled) desktop variant van de Clawhammer core de merknaam Athlon gaan voeren. Een woordvoerder van AMD wilde nog niet ingaan op de naam van de achtste generatie Athlon, maar wilde wel zeggen dat het een variatie op de naam Athlon XP zal zijn.
Hoewel tijdens de webcast werd bevestigd dat AMD en Microsoft samenwerken aan een x86-64 port van Windows, werden er geen specifieke details gegeven over de Windows versies waarin deze x86-64 ondersteuning zal verschijnen. Morgen zal een 64-bit development versie van een Windows server besturingssysteem gedemonstreerd worden op een dual Opteron machine. Vragen over het bestaan van OEM support voor de Opteron werden niet beantwoord.
AMD bevestigde dat de komst van de Hammer processors het einde van de Duron merknaam zal inluiden. Volgens AMD is er dankzij 0,13 micron productie niet langer een noodzaak om gestripte Athlon cores voor de low-end markt te produceren. Dit segment zal overgenomen worden door de Athlon merknaam.
Op een vraag van Brian McNeal van Ace's Hardware over NUMA software ondersteuning werd beantwoord dat specifieke NUMA ondersteuning niet noodzakelijk is, maar wel kan bijdragen aan de performance. Hoewel de Opteron intern een NUMA architectuur heeft, ziet het besturingssysteem de normale uniforme geheugenadressering van een SMP systeem. Dankzij HyperTransport zijn de latencies van afgelegen geheugengebieden niet hoger dan nu het geval is bij x86 multi-processor systemen. Over de ondersteuning van x86-64 in de Microsoft compilers werd geen uitspraak gedaan, hierover zal op een later tijdstip een aankondiging volgen.
Meer informatie over de Hammer architectuur en de aankondigingen van vandaag vind je op onderstaande links: