Minstens zo belangrijk als harde cijfers over de prestaties van de RAID-adapters zijn praktijkervaringen van gebruikers. Pas dan komen de echte problemen aan het licht, zoals bijvoorbeeld gebrekkige compatibiliteit met bepaalde moederborden, harde schijven die onder bepaalde omstandigheden uit een array worden gedropt, rebuilds die halverwege worden afgebroken of drivers die voor een hoge processorbelasting zorgen. De narigheid rond de drivers van de Promise FastTrak S150 SX4 is misschien wel het beste voorbeeld van een RAID-adapter die volgens de benchmarks (en de normen van een jaar geleden) goed presteert maar in de praktijk bijna onbruikbaar was. Gelukkig zijn de problemen met deze adapter inmiddels opgelost.
Onze ervaringen met ons Opteron-testsysteem en de adapters uit deze review waren over het algemeen positief. De grootste problemen hadden we met de HighPoint RocketRAID 1820A, die twee keer vanuit Taiwan overgevolgen moest worden omdat het eerste exemplaar geen harde schijven herkende, en de Raptors die op de 3ware Escalade 9500S-8 aangesloten waren geweest, want die werden door deze kaart op slot gezet (zie Ervaringen van derden
Op de forums van Tweakers.net, Storage Review, 2CPU.com en AnandTech zijn veel ervaringen van gebruikers te vinden. Gebruikers van de 3ware Escalade 8506-8 en Escalade 9500S-8 zijn over het algemeen tevreden over dit product, hoewel sommige gebruikers klagen over tegenvallende prestaties in STR-benchmarks. We weten al dat de Escalade 9500S-8 wat moeite heeft met ATTO Disk Benchmark. Dit is echter niet zo relevant voor de werkelijke prestaties. De beide kaarten presteren matig tot slecht in onze RAID 5-benchmarks. Toch is het prestatieniveau vaak beter dan een enkele SATA-harde schijf. Dit kan een verklaring zijn waarom veel mensen toch tevreden zijn over de performance. De Linux-ondersteuning van 3ware wordt alom geroemd en is een reden waarom deze adapters vaak in servers worden gebruikt. Bepaalde productieseries van de Escalade 8506 hebben problemen gehad met de signalering van de PCI-bus in moederborden met 64-bit 66MHz slots. Dit probleem is opgelost in nieuwe revisies van de kaart. Op het forum van Storage Review lezen we een ervaring die last had van crashes met de Escalade 9500S op een Tyan Thunder K8S dual Opteron-moederbord (overigens hetzelfde mobo als in ons testsysteem, waar de Escalade 9500S-8 probleemloos werkte). Het probleem verdween na vervanging van de RAID-adapter door een RAIDCore BC4852.
Ervaringen met de Areca ARC-1120 en zijn vier-, twaalf- of zestienpoortige familieleden zijn nog schaars. Voor de komst van deze PCI RAID-adapters waren de producten van Areca nauwelijks in Europa te vinden. Onze WebConneXXion, een leverancier van RAID-adapters, reden om de Areca-adapters naar Europa te halen. Inmiddels zijn enkele gebruikers van het forum in het bezit van een Areca-controller en dat lijkt hen allen goed te bevallen. Eén gebruiker spreekt van een ervaring waarbij een disk uitviel tijdens online capacity expansion. Dit werd opgelost door een hotspare toe te voegen nadat de uitbreiding van het array was voltooid. Op de buitenlandse forums is de interesse voor de Areca-adapters groot. Het kleine aantal gebruikers dat er inmiddels een in bezit heeft, is positief.
HighPoint heeft zwaar onder vuur gelegen in verband met problemen met de RocketRAID 1820, die uiteenliepen van tegenvallende resultaten in STR-benchmarks tot hakkelende muiscursors. De gebruikers van de RocketRAID 1820A zijn minder prominent aanwezig op de forums, wellicht ten teken dat er met de A-variant minder problemen zijn. De gebruikers die wel hun ervaringen delen, zijn positief over de prestaties van het apparaat. Serieuze problemen zoals een systeem dat niet of slecht op user input reageert worden niet gemeld door gebruikers van de A-versie. De RocketRAID 1820A is vooral populair onder prijsbewuste gebruikers. Zij vinden het ontbreken van online capacity expansion één van de grootste nadelen deze kaart. Veel gebruikers willen kennelijk met een klein aantal harde schijven beginnen en dit aantal in de toekomst uitbreiden. Online capacity expansion is daarbij erg handig, hoewel het altijd verstandig is om vooraf backups te maken van de data op een array dat via online capacity expansion vergroot zal worden.
De LSI MegaRAID SATA 150-4 en 150-6 zijn al enige tijd op de markt. Zoals je in onze low-level benchmarks hebt kunnen zien, zijn de sequentiële transfer rates van deze adapters niet om over naar huis te schrijven. Sommige gebruikers klagen dan ook over de slechte prestaties in STR-benchmarks. Op het forum wordt melding gemaakt van een compatibiliteitsprobleem met een Intel dual Xeon Grand Prairie-moederbord, wat opmerkelijk is omdat LSI MegaRAID SATA 150-6 door Intel als de SRCU16 op de markt wordt gebracht en je zou verwachten dat de compabiliteit met Intel-moederborden wel snor zit. Deze gebruiker lostte zijn probleem op door vervanging van de MegaRAID door een 3ware Escalade 9500S-8. Zijn ervaring met de support van LSI Logic was wel positief, de reactietijd is snel en de behandeling van de klant persoonlijker dan bij 3ware. Er zijn meerdere gevallen bekend van gebruikers die een slecht functionerende MegaRAID SATA 150-4 of 150-6 bij de fabrikant moesten vervangen. Op het forum klaagt iemand over Maxtor DiamondMax 10-schijven die niet op de MegaRAID SATA 150-4 willen werken. Door al deze problemen laat de MegaRAID SATA 150-4/6 op ons een wat mindere indruk achter dan we gewend zijn van producten van LSI Logic. Tevreden gebruikers van de MegaRAID-kaarten zijn er overigens ook.
Over de problemen met de Promise FastTrak S150 SX4, de frustraties die deze narigheid bij gebruikers teweeg bracht en de psychologische therapieën die toegepast kunnen worden om gefrustreerde gebruikers weer bij rede te brengen, kunnen complete boekwerken geschreven worden. De kaart vertoonde met de eerste versies van de drivers en de firmware een onbevattelijke traagheid wanneer Windows vanaf een array op de FastTrak S150 SX4 werd geboot. Met traagheid bedoelen we in dit geval een volledig lamlegging van het systemen door tergend trage reactietijden. Vaak wisselde dit tussen snelheid op het ene moment en tergende traagheid op het andere moment. Verder werden er bootproblemen gemeld als de SX4 wordt gebruikt in combinatie met een onboard Promise-controller, worden sommige harde schijven tijdens het booten niet herkend en zijn er zelfs gevallen bekend van toetsenborden die door de FastTrak S150 SX4 onklaar werden gemaakt. Met de nieuwe drivers en firmware, die overigens jammerlijk laat werden uitgebracht, lijken de meeste problemen te zijn opgelost, zodat de FastTrak S150 SX4 weer een praktisch doel kan dienen. In de tussentijd heeft de kaart wel veel van zijn charme verloren. Vergeleken met de SATA RAID-adapters van vorig jaar waren de prestaties nog vrij goed te noemen. Inmiddels is de SX4 niet meer dan een matig tot slecht presterende speler. Mede door een slechte ervaring met harde schijven de spontaan uit een array vielen, hebben wij nog steeds onze twijfels bij de betrouwbaarheid van de Promise FastTrak S150 SX4.
De RAIDCore BC4852 is de opvolger van de gedragsgestoorde RC4852, die vanwege problemen met afvallige harde schijven van de markt werd gehaald. De ervaringen met de BC4852 zijn bijna unaniem positief. Er is één melding van iemand die zijn Hitachi Deskstar 7K400 drives niet betrouwbaar aan de praat krijgt op de BC4852.