Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie november 2003

12-11-2003 • 13:47

78

Singlepage-opmaak

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem is vanzelfsprekend bedoeld voor de die-hard gamer. Eentje die liever geen concessies wenst te doen aan de prestaties, kwaliteit en spelbeleving en verder daarvoor ook nog de nodige euro's te besteden heeft. De grens voor het uitgeven van al deze euro's hebben we op tweeduizend euro gesteld. Hierdoor zal er niet meer puur voor de prestatie alleen worden gekozen, maar worden vooral die producten uitgekozen die goede prestaties combineren met een aantrekkelijk prijskaartje.

* Processors: AMD Athlon 64 3200+ - Onbekend

AMD Athlon 64 3200+In vergelijking met de vorige guide zijn er flink wat veranderingen opgetreden in processerland. Zo heeft AMD eindelijk de Athlon 64 en de Athlon FX 51-processors geïntroduceerd. Als voorzorgsmaatregel heeft Intel de Pentium 4 EE aangekondigd en losgelaten. Gebleken is dat de Athlon 64 FX en de Pentium 4 EE aan elkaar gewaagd zijn. Helaas voor ons zijn deze processors nogal aan de dure kant. Zo zullen beide processors voorlopig de prijslijsten aanvoeren met een gemiddelde prijs van boven de 850 euro. Hierdoor zijn we genoodzaakt onze keuze te beperken tot de vertrouwde Intel Pentium 4-processors en de nieuwe AMD Athlon 64-processor. Hier hoeven we absoluut geen spijt van te hebben, omdat zowel de Intel Pentium 4 3,2GHz als de Athlon 64 3200+ aan elkaar gewaagd zijn en ook redelijk in de buurt kunnen blijven bij de topmodellen. Als we kijken naar de prijzen, zien we dat de Intel Pentium 4 3,2GHz goedkoper is dan de AMD-processor. Een fenomeen wat we niet erg vaak tegenkomen . Echter wanneer we kijken naar de prestaties, zien we dat de Athlon 64 3200+ met name beter presteert op het gebied van games, al doet de Pentium 4 3,2GHz het over het algemeen iets beter. We bouwen echter niet voor niets een high-end gamesysteem, dus kiezen we voor de betere gameprocessor, de Athlon 64 3200+.

Intel showt Pentium 4 3,2GHz Extreme Edition - update
Eerste officiële reviews van Athlon 64 3200+ en FX-51
AMD lanceert Athlon 64 en Athlon 64 FX processors

* Moederborden: Asus K8V Deluxe - Onbekend

Asus K8V DeluxeMet de keuze voor een andere processor, zijn we genoodzaakt om een ander moederbord uit te kiezen. Nu kunnen we voor de Athlon 64 3200+ ook gebruik maken van een bundel. In deze bundel wordt dan naast het moederbord ook de processor geleverd. Bij een vergelijking van drie verschillende moederbordbundels, kwam de Asus K8V Deluxe prominent naar voren, nipt gevolgd door de MSI K8T Neo-FIS2R. Daarnaast biedt het Asus-moederbord net iets meer extra's, zoals WLAN en IDE RAID. Met een prijs van ongeveer 150 euro heeft de Asus K8V Deluxe een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding.

Drie Athlon 64-moederbordbundels nader bekeken
AMDZone vergelijkt drie Athlon 64-chipsets
Overzicht nForce3 Socket 754- en 940-moederborden

* Geheugen: 512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos) - Onbekend

512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos)De Athlon 64 3200+ heeft in tegenstelling tot de Athlon FX- en Intel Pentium 4-processors geen dual channel voor geheugen. Hierdoor kunnen we genoegen nemen met een enkele reep PC3200-geheugen. Voor goede prestaties en toch relatief weinig geld komt TwinMOS-geheugen goed uit de bus. Vandaar dat we kiezen voor een module van TwinMOS met een grootte van 512MB. De grootte van het geheugen wordt helaas door het beschikbare budget beperkt gehouden.

TwinMOS PC3200 Dual Channel DDR geheugenreview

* Videokaarten: ATi Radeon 9800 Pro - Onbekend

ATi Radeon 9800 ProIn vergelijking met het vorige systeem hebben er een aantal nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo heeft nVidia de GeForce FX 5950 Ultra geïntroduceerd en heeft ATi gereageerd met de Radeon 9800 XT. Beide videokaarten zijn doorontwikkelingen van eerdere videokaarten en dat houdt in dat beide kaarten een iets hoger core- en geheugensnelheid hebben meegekregen. Tests van AnandTech laten zien dat nVidia met de GeForce FX 5950 weliswaar een kleine winst boekt, maar niet genoeg om ATi van de toppositie af te houden. Zeker met de introductie van de Radeon 9800XT zal dat wel even zo blijven. Misschien dat de inmenging van XGI Volari daar verandering in kan gaan brengen, de specificaties en eerste indrukken zien er in ieder geval goed uit. In elk geval, de keuze voor de videokaart blijft staan op de ATi Radeon 9800 Pro. Het budget biedt daarvoor genoeg ruimte.

PCStats gaat diepgaand in op de XGI Volari
ATi Radeon 9800XT en 9600XT details - Update
nVidia introduceert GeForce FX 5950 en 5700 Ultra
XGI daagt ATi en nVidia uit met olari GPU
ATi Radeon 9800 XT reviews online
ATi brengt Radeon 9800 Pro uit: de reviews zijn lovend

* I/O Controllers: Onboard RAID-controller

Onboard RAID controllerIn dit geval is de Asus K8V Deluxe in bezit van eigen RAID-controller welke ook geschikt is voor IDE-schijven. Verder kunnen er ook vier Serial ATA-schijven worden aangesloten in RAID 0, 1 en 0+1 combinatie.

Specificaties Asus K8V moederbord

* Netwerkapparatuur: Onboard ethernetcontroller

Onboard ethernetcontrollerZoals alle nieuwe moederborden, is dit moederbord ook al voorzien van een geïntegreerde ethernetcontroller. Hierdoor is er geen noodzaak om een ethernetkaart aan te schaffen.

Specificaties Asus K8V moederbord

* 2 x Harde schijven: Maxtor 80GB (DiamondMax plus9, 7200rpm, FDB) - Onbekend

Maxtor 80GB (DiamondMax plus9, 7200rpm, FDB)De keuze voor de harde schijf bepalen we wederom aan de hand van ons eigen review. Hier hebben we namelijk een vergelijking gehouden tussen vijf high-performance harde schijven. De conclusie van dit review luidt dat de Maxtor DiamondMax Plus 9 in deze klasse aan de haal gaat met de best buy recommendatie. Met de keuze van een moederbord met RAID-controller lijkt het ons ook verstandig hiervan gebruik te maken, vandaar dat er twee identieke harde schijven in het systeem geplaatst worden.

Vergelijking van high-performance desktop ATA-schijven
Roundup van zevenentwintig 7200rpm harde schijven

* Geluidskaarten: Creative Soundblaster Audigy 2 - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2Bij de keuze voor een game geluidskaart zijn er twee dingen belangrijk, zo is gebleken uit een test van Tom's Hardware Guide. Ten eerste moet de kaart in staat zijn om de belangrijkste geluidseffecten weer te geven en mag de kaart weinig CPU-load naar zich toe trekken. Uit een aantal tests is gebleken dat de Audigy 2 beter uit de verf komt dan de geïntegreerde MCP-T van nVidia. Verder komt de Audigy 2-geluidskaart tijdens een bespreking van Digit-Life ook goed bus als het gaat om 24bits geluid op 96kHz. Ook is de kaart uitstekend in staat om de in eigen beheer ontwikkelde EAX-effecten te laten horen.

Invloed van geluidskaarten op gameprestaties getest @THG
Geluidskwaliteit Audigy 2 en nForce2 onderzocht
Bespreking Creative Audigy 2 geluidskaart

* CD-ROM & DVD-ROM drives: LiteOn DVD 16/48 (Retail) - Onbekend

LiteOn DVD 16/48 (Retail)Om de aangeschafte games te kunnen installeren, is er wel een cd-romspeler nodig. Het ziet er zelfs naar uit, dat een cd-romspeler in de toekomst zelfs niet eens meer voldoende is. Daarom de keuze voor een DVD-speler, en ook vanwege de prijs hoeven we zo'n speler niet achterwege te laten. Verder blijkt uit een vergelijkingstest van DVD-spelers, dat de LiteOn goede prestaties levert voor een schappelijke prijs.

De reden dat games nog weinig op dvd verschijnen
Vergelijkingstest DVD-ROM drives

* CD & DVD-branders: NEC ND-1300A DVD±RW (OEM) - Onbekend

NEC ND-1300A DVD±RW (OEM)Met de gestage daling van de prijzen voor een DVD-brander wordt het aantrekkelijk om in dit systeem er eentje op te nemen in plaats van een CDRW-brander. Op de markt van DVD-branders gaat de strijd eigenlijk maar tussen twee merken, Sony en NEC. Uit een vergelijkingstest blijkt dat beide branders ongeveer hetzelfde presteren, waardoor de keuze dan maar op basis van het prijsverschil wordt gemaakt. Hierbij springt de ND-1300a van NEC in het oog vanwege een aantrekkelijke prijs en specificaties.

Tien dvd-branders vergeleken bij X-Bit Labs
Review DVD±RW-branders: NEC vs. Sony

* Behuizingen: Chenbro Xpider midi tower - Onbekend

Chenbro Xpider midi towerBij een high-end gamesysteem, hoort ook een opvallende kast. Daarnaast moet de kast ook netjes zijn afgewerkt en moet het mogelijk zijn om eenvoudig aanpassingen in de hardware uit te voeren. Met de keuze voor de Chenbro Xpider, hebben we in ieder geval een kast met een 'spannend' uiterlijk, die ook nog eens netjes is afgewerkt volgens deze test van THG. Verder wordt deze kast zonder voeding geleverd, waardoor deze zelf uitgezocht moet worden. Indien deze kleur niet naar tevredenheid is, er kan verder gekozen worden uit een blauwe, groene, bronzen en zilveren kast.

THG bekijkt en beproeft zestien ATX-behuizingen

* Monitoren (CRT): Philips Brilliance 109P40 19" - Onbekend

Philips Brilliance 109P40 19"Met de keuze voor een ATi Radeon 9800 Pro, is het geen doen om hier een LCD-scherm aan te gaan hangen. Aangezien deze videokaart zelfs in 1600x1200 meer dan genoeg FPS uitspuugt, zullen we moeten kiezen voor een CRT-monitor. Uit een test van onze collega's van Hardware.info blijkt dat de Eizo Flexscan T765 als beste uit de bus komt, indien er gebruik wordt gemaakt van een aperture grill-achtige beeldbuis. Alleen is de prijs van deze monitor dusdanig hoog, dat als we kijken naar de prestatie/prijsverhouding, de Philips Brilliance 109P40 er veel beter vanaf komt. Ten eerste liggen de prestaties van beide monitoren bij elkaar en ten tweede is de Philips te verkrijgen voor nog geen driehonderd euro.

Hardware.info vergelijkt 400 kilo aan 19" schermen

* Voedingen: 300W Zalman ZM300A-APF - Onbekend

300W Zalman ZM300A-APFDe keuze voor de voeding wordt gebaseerd op stabiliteit van de uitgangsspanning. Uit een test van Pentium 4-voedingen tussen de 300 en 380 Watt is gebleken dat de Zalman ZM 300A-APF als één van de betere uit de bus is gekomen. Voor een AMD-systeem maakt het niet uit of er een Pentium 4-voeding wordt geplaatst. Het extra stekkertje dat benodigd is voor de Pentium 4, zit niet in de weg bij het aansluiten van de voeding op een Athlon 64-moederbord. De andere twee voedingen - in de review op dezelfde score zijn uitgekomen - worden volgens onze pricewatch niet geleverd, ook al zijn deze wel goedkoper. Gelukkig had de reviewer verder geen aanmerkingen op de Zalman-voeding, behalve dan de in verhouding toch wel hoge prijs.

Dertien voedingen getest door Tom's Hardware Guide
ATX-voedingen roundup @ AnandTech, deel 2
Pentium 4 voedingen round-up

* Speakers: Logitech Z 560 - Onbekend

Logitech Z 560De keuze voor de speakerset blijft onveranderd, ook omdat er in de afgelopen tijd geen speakersets zijn uitgekomen die aan de suprematie van de Creative Labs Megaworks 5.1 met THX-stempel en de Logitech Z 560 THX konden tornen. Omdat we met de Logitech Z 560 net binnen ons budget blijven valt onze keuze wederom op deze speakerset.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets
Dertien 5.1 en 4.1 speakersets vergeleken

* Keyboards & Muizen: Logitech Internet Navigator - Onbekend

Logitech Internet NavigatorEen goed toetsenbord is voor een prettige game-ervaring van levensbelang. We kiezen in deze editie van de Best Buy Guide wederom voor een Logitech Internet Navigator toetsenbord. Dankzij het Zero-Degree Tilt-ontwerp is dit toetsenbord ultradun en nog fijner om mee te werken.

* Keyboards & Muizen: Logitech MX500 Optical Mouse USB PS2 - Onbekend

Logitech MX500 Optical Mouse USB PS2De muis is in de meeste games de belangrijkste interface, vandaar dat we hier extra aandacht schenken. Zoals altijd is het belangrijkste van de muis hoe deze in de hand ligt. Nu is iedere hand weer anders dus is de keuze voor de muis zeer persoonlijk. Over het algemeen zijn er twee muizen die momenteel als prettigste worden ervaren onder het muispubliek, te weten de Logitech MX 500 en de MX 700. Zowel de Logitech MX 500 en de MX 700 hebben beide een uitstekende ergonomie als precisie. Daarnaast zijn er een groot aantal extra knoppen waarvan gebruik kan worden gemaakt. Het enige verschil tussen de twee is met of zonder draad, omdat ze allebei ook nog optisch zijn. We keizen hier voor de MX 500, omdat de meeste gamers toch een draadje prefereren. Dit vanwege de lag die soms merkbaar is bij het draadloos muizen.

Logitech MX700 Cordless Optical Mouse review
De beste draadloze optische gamemuis
Logitech MX 500 Optical Mouse review

* Backup drives & Removable storage: Sweex Memorypen 32MB - Onbekend

Sweex Memorypen 32MBIn het kader van 'dood aan de floppy' hebben we besloten dat het high-end gamesysteem er nu wel zonder kan. Vandaar dus ook de keuze op een USB-key van een klein formaat. 32MB lijkt ons meer dan voldoende en daarnaast moet deze natuurlijk bootable zijn. In het geval dat de harde schijf en de bootable cd-rom geen alternatief vormen. Sweex levert voor een redelijke prijs zo'n USB-stick.

M-Systems maakt USB flash drive bootable
Markt voor USB-flash drives veelbelovend

Huidige totaalprijs van de onderdelen: € 0,-

ProductPrijs
Prcocessor1 x AMD Athlon 64 3200+€ 448,-
Moederbord1 x Asus K8V Deluxe€ 152,-
Geheugen1 x 512MB PC3200 DDR SDRAM (TwinMos)€ 87,-
Videokaart1 x ATi Radeon 9800 Pro€ 356,-
Harde schijven2 x Maxtor 80GB (DiamondMax plus9)€ 146,-
Geluidskaart1 x Creative Soundblaster Audigy 2€ 75,-
DVD-speler1 x LiteOn DVD 16/48 (Retail)€ 33,-
DVD-brander1 x NEC ND-1300A DVD±RW (OEM)€ 128,-
Behuizing1 x Chenbro Xpider midi tower€ 50,-
Monitor (CRT)1 x Philips Brilliance 109P40 19"€ 187,-
Voeding1 x 300W Zalman ZM300A-APF€ 57,-
Speakerset1 x Logitech Z 560€ 183,-
Toetsenbord1 x Logitech Internet Navigator€ 28,-
Muis1 x Logitech MX500 Optical Mouse USB PS2€ 38,-
Removable storage1 x Sweex Memorypen 32MB€ 19,-
Totaal€ 1987,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.