Casema en Essent bieden 'HD-WK'

Het WK voetbal van volgend jaar wordt door Casema en Essent gepresenteerd als de uitgelezen kans voor voetbalminnend Nederland om kennis te maken met high-definition-televisie (HD-tv). De twee kabelaars bieden tijdens het WK van volgend jaar HD-tv-uitzendingen aan zodat de wedstrijden op het HD-formaat van 1920x1080 pixels kunnen worden bekeken. Eerder werd al bekend dat Philips dezelfde periode aangrijpt om zijn nieuwe HD-tv's aan de man te brengen; het bedrijf heeft daartoe de promotierechten van het WK gekocht, wetende dat dergelijke evenementen altijd voor fors grotere verkopen van televisietoestellen leiden. Casema en Essent hebben Samsung in de arm genomen voor de levering van decoders (á 300 euro) die abonnees in huis zullen moeten hebben om de uitzendingen op het scherm te krijgen - er zal geen speciaal abonnement nodig zijn. De rechten op de WK-uitzendingen liggen bij de NOS, die zelf niet over de middelen beschikt om deze in HD-formaat uit te zenden - en daarom licenties zal uitgeven aan Casema, Essent en andere kabelaars die wellicht nog zullen volgen.

Oranje-legioen

Door Mick de Neeve

13-12-2005 • 18:41

81

Bron: Casema

Reacties (81)

81
81
47
7
2
29
Wijzig sortering
Leuk, maar dan wordt het tijd dat er ook eens decoders komen met een digitale uitgang. Nu zit er nog steeds een vertaling van digitaal naar analoog in, en ik vraag me af of een scart stekker deze resolutie wel perfect kan doorgeven. Aangezien de meeste moderne LCD tv's ook een HDMI ingang hebben zou een decoder met digitale uitgang natuurlijk het ultieme scherpe beeld opleveren.
voor dit soort resoluties zul je toch echt naar component of digitale aansluiting moeten. in de toekomst zal 720p of 1080i materiaal alleen nog maar via HDMI (en bijbehorende HDCP beveiliging) weergegeven kunnen worden. dit zal dus ook het geval zijn voor HD-DVD en BlueRay.

op dit moment een grote rel in de VS, omdat daar nogal wat mensen de laatste jaren een "HDTV ready" apparaat gekocht hebben met óf geen digitale ingang óf een DVI ingang zonder HDCP, en die komen er nu achter dat de HD apparaten hun beeld niet op de HDTV willen weergeven vanwege digitale beveiligingen.
Hey +4 Interessant, lees dan de Bron link van Casema, daar staat gewoon dat de decoder van Samsung een HDMI (digitale) uitgang heeft.
Hopelijk geeft dit een impuls om ook andere programma's in HD formaat te gaan leveren.
Ik ben er iig klaar voor! ;)
Als dit met dezelfde slakkegang als breedbeeld geintroduceerd wordt, dan wordt over 10 jaar 5% in HD formaat geproduceerd en uitgezonden. Als het meezit.

Als het om reguliere TV gaat (niet DVD's of speciale film kanalen) dan is het nut van een breedbeeld TV op dit moment zelfs twijfelachtig. Vaak kun je beter een goedkopere, grotere, 4:3 nemen.
Als er dan eens een breedbeeld programma is heb je een zwart balkje boven en onder, in plaats van de overige 95% van de tijd een vervormd beeld, missende stukken beeld of zwarte balken links en rechts.

Kortom, verwacht er niet teveel van.
Ja en nee.

Breedbeeld was tot voor kort vooral een Europese aangelegenheid. Bij de Amerikanen bijvoorbeeld was het tot enige jaren geleden onbekend. Wat stonden ze raar te kijken van de 16:9 stand van DVD spelers: ingedrukte beelden op de 4:3 televisie. Daarkomt dan ook de (verkeerde) term "anamorphic" vandaan.

De Japanners kenden alleen breedbeeld van hun analoge HDTV systeem MUSE, wat nooit een succes geworden is (vooral vanwege de enorme bandbreedte van ca 20 MHz die nodig was).

Dus buiten Europa kwam geen content en binnen Europa.... alleen Engeland en België eigenlijk.

Nu komt er van alle kanten content: series (wisten jullie dat "desperate housewives" in breedbeeld HDTV opgenomen is, en hier in Nederland wordt het beeld afgeknipt en in 4:3 uitgezonden. Schandalig!), spellen, binnenkort HD-DVD, dus ik verwacht dat het sneller zal gaan.
off-topic: En in opvolging.. de intro-tune van Las Vegas in Nederland anders is als het orgineel in de US (intro tune is daar Junky XL - A little less conversation)!? heel bizar, is voor mij de eerste keer dat ik zoeits raars heb gezien/gehoord qua serie verneukerij...
Anoniem: 127269 @Xenan14 december 2005 11:28
Het afknippen van beeld gebeurd ook bij andere HD breedbeeld series zoals joey en csi
Check even de bron,
Met de lancering van High Definition Digitale-TV in het tweede kwartaal van 2006 bevestigt Casema haar leidende positie als aanbieder van digitale TV.
Ik denk dus dat ze vanaf het 2e kwartaal een aantal zenders in HD de huiskamer laten binnen komen...
gunstig :D maar wordt die voetbal niet erg klein op zo'n hoge resolutie?
Dat is best wel een geek-opmerking: niet alles wordt kleiner naarmate de resolutie omhoog gaat, in tegenstelling tot wat je in Windows hebt. Een bal is niet in 32x32 pixels gemaakt, maar in het echt :P Dus je kunt een bal zo mooi maken als je wilt.

Zijn mensen t.o.v. 3 MP kleiner als je een foto van 8 MP afdrukt?
Ook in Windows blijft bvb. een icoon even groot ongeacht de resolutie. Het is echter door het uitrekken naar de monitorrand dat het groter/kleiner lijkt.
sure.... not!

Als je je reso verlaagt worden de iconen in milimeters groter (naar ratio van de 2 resoluties).
Anoniem: 82384 @bille13 december 2005 18:47
Nee hoor. Maar op zo'n hoge resolutie kan je ten minste de reclame op de voetbal lezen :)
Anoniem: 85553 @bille13 december 2005 18:49
Die bal bestaat dan uit veel pixels, HD....
maar oftie er echt effectief in resolutie op vooruit gaat ligt toch weer aan de kawliteit van de camera e.d...
anyway, HD rulez, en E-I-N-D-E-L-I-J-K krijgen we het ook eens in NL. wat lopen we als 'technologie landje' toch weer flink achter...
E-I-N-D-E-L-I-J-K krijgen we het ook eens in NL. wat lopen we als 'technologie landje' toch weer flink achter...
voor een keer is belgie nederland voor, in belgie kon je al sinds ergens begin september HDTV krijgen. Ja ook voetbal, maar we lopen ver achter met internet. (snelheid: up en down en ja limieten!)
Qua TV loopt Belgie sowieso voor. Breedbeeld is in Belgie veel verder doorgedrongen dan in Nederland. Volgens mij wordt er zelfs op de digitale schotel nog niet anamorph uitgezonden...
Vergeet niet het feit dat die bal beweegt en dat de sluitertijd van een camera niet oneindig klein is. Neem hierbij in ogenschouw dat een voetbal draait en je kunt zo goed als zeker ieder detail op de bal, op welke resolutie dan ook, bij de huidige sluitertijd en beweging, vergeten.
Wel jammer dat ze meteen op 1080(p/i?) inzetten. "Betaalbare" LCD tv's draaien tot 1366x768, wat dus 720p als maximaal haalbare zou geven, alle wedstrijden worden dan bij het gros gedownscaled.

Maar aan de andere kant ... als eenmaal 720P als standaard ingevoerd zou worden, dan duurt het misschien weer jaren voor dat 1080P dorgevoerd wordt e dan is een 1920x1080 schermpje wel weer goed betaalbaar.
1080i heeft enkel 540 horizontale beeldlijnen nodig en zouden zelfs mogelijk zijn voor de conventionele TV, wat ook blijkt in andere werelddelen waar veel conventionele HD-TV's uitkomen die 1080i ondersteunen maar niet 720p. 1080p is geen officieële HDTV standaard maar een extratje indien mogelijk op je TV/Projector.

Ieder toestel dat 720p kan behoort ook 1080i aan te kunnen.
1080i heeft enkel 540 horizontale beeldlijnen nodig en zouden zelfs mogelijk zijn voor de conventionele TV
Dat is een misverstand dat de laatste tijd steeds vaker opduikt.

1080i geeft 1080 echt verschillende lijnen. Het zijn dan wel 540 even lijnen en 540 oneven lijnen die vlak na elkaar worden vertoond in plaats van gelijk, maar wel verschillende lijnen, door elkaar heen geweven. Aangezien ze zo snel worden afgewisseld geven door de trage uitdoofsnelheid van fosfors op CRT televisies stilstaande of langzame beelden een vol 1080 beeld. Bij beweging neemt de subjectieve scherpte af met de Kell-factor (google) tot ongeveer... 720 lijnen. (Niet toevallig).
Ieder toestel dat 720p kan behoort ook 1080i aan te kunnen.
Ja, via downscaling en de-interlacing (dat geeft wel artefacten)
Dat is een misverstand dat de laatste tijd steeds vaker opduikt.

1080i geeft 1080 echt verschillende lijnen. Het zijn dan wel 540 even lijnen en 540 oneven lijnen die vlak na elkaar worden vertoond in plaats van gelijk, maar wel verschillende lijnen, door elkaar heen geweven. Aangezien ze zo snel worden afgewisseld geven door de trage uitdoofsnelheid van fosfors op CRT televisies stilstaande of langzame beelden een vol 1080 beeld. Bij beweging neemt de subjectieve scherpte af met de Kell-factor (google) tot ongeveer... 720 lijnen. (Niet toevallig).
Je hapt iets te snel. 1080i is inderdaad 1080 beeldlijnen aan informatie en bevat veel meer informatie dan 720p maar ik heb het over de afspeelapparatuur. Met een TV met 540 beeldlijnen kan je 1080i volledig afspelen. Voor 720p heb je minstens 720 beeldlijnen nodig.
Ja, via downscaling en de-interlacing (dat geeft wel artefacten)
Dat ontken ik niet.
Met een TV met 540 beeldlijnen kan je 1080i volledig afspelen
Toch niet. De eerste 540 beeldlijnen worden weergegeven met een lijn tussenruimte tussen de lijnen in. De volgende 540 worden daar in gezet.

Als je dat op een toestel probeert te doen met slechts 540 beeldlijnen zou het beeld op en neer gaan trillen.
[...]
Dat ontken ik niet.
OK, iets te snel door mij conclusie getrokken :)
maar dan zal er alsnog beeldinformatie in de horizontaal verloren gaan. Je downscaled immers van 1920 naar 1280 pixels!
ik mag hopen dat de samsung decoder de 1080P softwarematig kan downscalen naar 720P
Anoniem: 60068 @Raziel13 december 2005 20:41
Wat heb je liever. Dat het op betere kwaliteit wordt uitgezonden dan jouw TV aankan? en dat het dus wordt gedownscaled naar de max mogelijke resolutie van jouw TV en je dus een zo perfekt mogelijk beeld krijgt?

Of dat het in een lagere kwaliteit wordt uitgezonden dan je TV aankan, dan heb je minder kwaliteit maar ligt het tenminste niet aan je TV maar kan je op Casema k@nkeren..

Dat ze precies HETZELFDE formaat aanhouden wordt steeds onrealistischer in de HD jungle.
Helaas zullen veel mensen er toch niet van kunnen genieten: HDTV is denk ik toch nog niet voldoende ingeburgerd, en als iemand wel ongeveer weet wat het is heeft hij niet altijd een goede TV in huis.

De Block bijvoorbeeld zet bij veel TV's die geen HDTV resolutie ondersteunen "HD-Ready", en bij TV's die dat wel doen staat het niet...

Toch is het wel een stap voorwaarts: er is een reden om een HDTV te kopen, naast de next-gen consoles.
Niet alleen de resolutie is hoger, maar ook de contrast en scherpte. :7
Het contrast van HDTV is niet hoger dan het contrast van de huidige uitzendingen. Als we het hebben over de TV's dan is zelfs zo dat de TV's die HDTV ondersteunen meestal LCD-TV's en Plasma-TV's juist een minder contrast hebben dan een "conventionele" CRT-TV. Zeker bij LCD-TV's is het contrast verre van optimaal. Plasma-TV's hebben daar wat minder last van maar kennen andere problemen.
Toch, als ik uit alle HDTV zaken kon kiezen tussen meer resolutie en meer contrast, zou ik voor de resolutie gaan.
ik dacht dat het contrast 5000:1 was ofzow tenminste bij het nieuwste model philips wel.
In Nederland is er ook veel minder drive om HDTV te doen dan de VS. Het PAL-systeem van beeldcodering is namelijk van veel betere kwaliteit dan NTSC (aka Never The Same Color)in de VS. Door dat kwaliteitsverschil hebben consumenten in de VS veel meer reden om over te stappen.
err... mag ik je dan vriendelijk doch dringend aanraden eens een "inferieure" NTSC uitzending op 720p (of zelfs 1080i) te bekijken en dit dan eens te vergelijken met standaard PAL beeldmateriaal wat in Nederland op de kabel te vinden is (al dan niet in digitaal formaat). je zult schrikken van hoeveel meer detail in HDTV terug te vinden is...
Mag ik jou dan vriendelijke doch dringend aanraden om onderscheid te maken tussen standaard NTSC, dat helemaal geen 720p of 1080i heeft, en HD formaten?
Blij dat de kabelmaatschappijen met dit initiatief komen. Toch eigenlijk wel maf dat nota bene de omroepen (publiek of commercieel) dit laten liggen, en dat ze de bal laten wegkapen door een andere partij.

Ik hoop dat ze wel met een standaard decoder komen en niet dat als je bij maatschappij X bent decoder Y nodig hebt en bij maatschappij A decoder B.
Ik hoop eigelijk dat tv's ooit standaard één ingebouwde decoder (tuner) krijgen zodat al die settop boxjes de kliko inkunnen.
Ja, maar zolang al die aanbieders allerlei verschillende signalen gebruiken zal dat wel niet gebeuren. Er is momenteel 1 universele standaard en dat is de analoge tuner die we in principe al sinds 1952 gebruiken...
HDTV wordt afaik (in europa) gewoon uitgezonden via de DVB (-C/S/T) standaard, waar deze samsung ontvanger volgens mij ook aan voldoet. Het zou wel mooi zijn als er TV's zouden komen met op zijn minst DVB-C/T tuners ingebouwd :)
Die zijn er al genoeg, google maar aans op tv met ingebouwde tuner.

Of nog makkelijker, kijk hier eens:
http://www.kelkoo.nl/b/a/ss_lcd_tv_tuner.html
Hoop ik ook. In de VS is het zo dat sommige HDTV's al een digitale tuner ingebouwd hebben, maar dan wel alleen voor HDTV over de antenne, niet voor over de kabel.
De omroepen kunnen wel vrolijk HD gaan uitzenden, maar als de kabelboeren dat niet ondersteunen heb je er niets aan :)

De Kabelboeren zijn dus de aangewezen partij om zoiets op te starten. Daarna kunnen de omroepen het als standaard in gaan stellen.
Ja, daar heb je gelijk in. Maar wat ik ook bedoel is: je ziet niet: "Vara en Casema in HDTV" of "RTL4 en UPC in HDTV" wat mij toch eigenlijk best wel logisch zou lijken. In plaats daarvan laten de bekende zenders het afweten en gaan Casema en UPC zelf zenders oprichten...
Anoniem: 133761 13 december 2005 19:32
Gaat een 1080 signaal over de gewone coax kabel?
Of moet dat perse door de lucht?
Omdat er ook DVB-C bestaat.
DVB-C is voor coaxiale zending met het DVB protocol.

De mogelijkheid om goede kwaliteit te versturen ligt het echter in de codering, wat met mpeg4 beter lukt dan mpeg2. mpeg2 wordt op het moment gebruikt bij normale DTV.

Dus waarschijnlijk gaan de nederlandse kabelaars gewoon over coax HD uitzenden.
Inderdaad. KPN's digitenne is nu al volstrekt achterhaald omdat het slechts gewone resolutie biedt, terwijl er al geruime tijd een standaard is gedefinieerd voor HDTV door de lucht, via DVB-T.

KPN rolt nu eigenlijk vorige-generatie digitale televisie uit. Nederland innovatieland... zucht. |:(
DVB-C (of -S of -T) kunnen naast een SDTV ook HDTV aan. De HDTV uitzendingen in de VS zijn gewoon DVB en in mpeg2 formaat. Dit is ook wat Casema en Essent gaan doen. Dus net als wat ze nu aanbieden met hun digitale tv (SDTV) word dit straks HDTV.

De kwaliteit van mpeg4 is niet beter, je kan alleen op een lagere bitrate een soortgelijke kwaliteit krijgen als mpeg2.

@nicetas: KPN digitenne = DVB-T...
De HDTV uitzendingen in de VS zijn gewoon DVB en in mpeg2 formaat.
De Amerikanen hebben last van het "not invented here" syndroom en ze zenden uit in ATSC in mpeg2 formaat, ondanks dat vriend en vijand weet dat het Europese DVB beter is dan ATSC. Ze hebben uiteindelijk wel gekozen voor DVB-H voor mobiele telefoons.
@nicetas: KPN digitenne = DVB-T
Weet ik. Ik bedoel dat ze slechts SDTV over DVB-T ondersteunen, en dat terwijl HDTV over DVB-T al gedefinieerd was voordat ze aan de uitrol begonnen.
ik weet het, heb er hier een boek over liggen hoor. en heb er dagelijks mee te maken.
Het is al eender waar ze het signaal over sturen, dat kan over coax, glasvezel of door de lucht zijn (in sommige landen gebruikt men zelfs ethernet). Het is allemaal mogelijk.
Te Koop Plasma die geen HDtv kan.... :(

42" ach ja de HD versie koste maar €1500 meer.
Ja, iedereen die een ""dikke"" Plasma heeft gekocht, treurig..

Te goedkope plasma's, tot €2500,-, hebben niet eens genoeg beeldpunten om een PAL signaal weer te geven.. }:O

En dat is geen grap.
Ik heb zelf een Pioneer plasma van 2 jaar oud zonder HD logo, máár volgends Pioneer kan je wel HD weergeven. Ik heb een resolutie van 1024x768. Misschien jouw scherm ook wel?

Om het HD logo te dragen moet je oa 2x HDMI hebben (ik heb er 1) en iets van een kopieer beveiliging hebben, nou dat heb ik dus niet nodig op HDTV te kijken vd zomer.
Zo ingewikkeld is het HDTV verhaal niet hoor..
HDTV is minimaal 1280 * 720 beeldpunten, dat heeft je tv niet, dus kan hij geen HDTV weergeven.. Ja, gedownscaled van 1280 naar 1024 lijnen..
Casema is en wordt helemaal geen leider op gebied van digitale- en HDTV. UPC is op dat vlak vele malen vooruitstrevender bezig voor haar klanten. Ik kan niet wachten tot ik mijn digitale decoder krijg, zodat ook het hele standaardpakket digitaal wordt. In samenwerking met Philips gaan er dan HD kanalen worden geïntroduceerd.
Anoniem: 89252 @Heras13 december 2005 20:10
Ze zijn behoorlijk voor uit strevend, alleen jammer van die helpdesk.

En ik denk dat multikabel qua stabiliteit op het moment voorop staat wat DTV betreft in Noord Holland. Maar UPC gaat sterker worden door de HDTV.
Anoniem: 130302 13 december 2005 20:05
1080i of 1080p ?

Een wereld van verschil.
Zeker voor LCD televisies.
casema kennede zal dat wel "gewoon" 1080i worden, maargoed nogsteeds beter en sneller dan ik had durven hopen eerlijk gezegd.
is voetbal toch nog ergens goed voor :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.