Finse wetenschappers van de universiteit van Turku zijn bezig met een techniek waarmee in real-time multiplayerspellen het vertragingseffect kan worden nagespeeld dat bekend is uit de film The Matrix. De techniek combineert slow motion met dynamische camerabewegingen waardoor de omgeving lijkt te vertragen en een speler meer tijd heeft om te reageren op situaties in het spel. Op dit moment bestond de enige techniek die ervoor zorgde dat de omgeving vertraagd werd weergegeven eruit dat de acties van de speler zelf versneld werden weergegeven.
Hierdoor kreeg de gamer echter juist minder tijd om te reageren; niet het beoogde effect. Jouri Smed van de universiteit van Turku ontwikkelde de nieuwe techniek door gebruik te maken van een local perception filter (LPF). Het filter compenseert de natuurlijke communicatievertragingen (lag) door spelers en objecten weer te geven op locaties die niet meer geheel up-to-date zijn. In lokale netwerken zijn de vertragingen vaak zo rond de tien milliseconden; transatlantische spellen kunnen tussen de honderdvijftig en driehonderd milliseconden latentietijd hebben.
Door het gebruik van LPF merken de spelers niets van deze vertraging, doordat gebeurtenissen steeds wat vertraagd worden totdat de latentie verdwenen is. Tijdens een test met het spel MaxMaze Demonstrator bleek dat de wetenschappers vertragingen van enkele seconden konden inbouwen. Hierdoor was het voor de ene speler mogelijk om zijn omgeving te vertragen en zo een strategisch voordeel te behalen, terwijl de tijdsbeleving voor anderen niet veranderde.
