Hoi zmn

Nou vind ik die vergelijking met een biologisch wapen een beetje ver gaan RetepV. Een biologisch wapen vernietigt alles en zorgt ervoor dat een gebied voor langere tijd onbegaanbaar is.
En wat doet een destructief virus met een serverpark, er glijbaantjes en klimrekken achterlaten in het digitale puin zodat de wilde systeembeheerders en gebruikers toch nog
iets kunnen doen?

Oók een serverpark is technisch gezien voor langere (vaak onbepaalde) tijd onbegaanbaar
juist door de aangerichte schade aan de data. Backups zijn geen 100% redding als het om destructieve virussen/rootkits gaat, want!:
A: Je moet de juiste backup terugzetten (waarbij verlies van data niet uit te sluiten is, je gaat immers
terug met een
backup! Het werk van die dag is dus foetsie, en je omzet daaruit ook, dubbel schade, het kost je hele uren om een backup te doorzoeken en terug te zetten, driedubbel verlies, want tijd is ook geld!)
B: Is de laatste backup ook aangetast? Zelfde verhaal, moet je weer verder terug, nog meer verliezen.
C: Hele backup aangetast omdat het virus/rootkitje zich verstopt heeft tot een trigger datum? Dan ben je nagenoeg alles kwijt, en moet je van scratch je hele park weer opbouwen, en desnoods de brokken data die nog bruikbaar zijn
met de hand terug in elkaar puzzelen. Dit kost je dagen/weken/maanden/etc. afhankelijk van hoeveel werk je erin moet steken.
Hoezo niet voor langere tijd onbegaanbaar?
De definitie van een virus is dat het zichzelf kan reproduceren en distribueren op welke manier dan ook. Wat wel vergelijkbaar is is dat een virus zich vaak vermengd met een ander type bestand. Net zoals een "echt" virus de cellen van een mens aanvalt.
Precies wat je zegt, wat bovenstaande scenario alleen maar verergert

het kan letterlijk en figuurlijk overal in gaan zitten, alles wat contact heeft gehad met je netwerk is een extra risico factor. Heb je een bedrijf met 500+ werkstations? Je kan ze allemaal kaalvegen, want wil je het risico lopen dat ook maar één van die stations je harde werk weer opnieuw verziekt? Je verliest het als je niet oplet met dat soort dingen. Nogmaals; Hoezo niet voor lange tijd onbegaanbaar?
Maar even terug te komen op een biologisch wapen, een biologisch wapen zorgt er vaak voor dat er een gebied "off the map" word. Men komt er niet meer.
Zo ook met een bedrijf wat genoeg schade heeft geleden om er voor enkele weken uit de roulatie gezet te zijn door een virus/worm/trojan/rootkit/etc. Je bent op het moment dat je data beschadigd wordt, uit de race en sta je stil totdat het zaakje weer hersteld is. Tot die tijd, komt er niemand omdat ze weten dat het niet werkt. Het is uiteraard aan het bedrijf en zijn specialisten zelf hoe zij hun systemen inrichten en beveiligen, maar je kan niet van ze verwachten dat ze de toekomst kunnen voorspellen. Prevelen boven een kristallen bol en koffiedik kijken staat niet in mijn taakomschrijving als systeembeheerder

ook al wordt het soms wel verwacht. Als mijn hele netwerk op de schop gaat, moet ik 600+ gebruikers aan hun verstand peuteren dat het in het ergste geval 2 weken kan duren voordat alles weer normaal werkt. Dit kost bakken met geld en tijd.
Maar Outlook (was of is een groot doorgeefluik voor virussen) word nog steeds gebruikt. RPC calls ook, en alle software die ooit door virussen is getroffen word nog gebruikt.
Is.

maar gelukkig hebben we tegenwoordig professionele virusscanners en firewalls van 95 euro die alle mogelijke dingen in de gaten houden

totdat er iets langskomt wat nog niet herkend wordt, en dat is nou juist wat zo gemeen prikt als het de hele zooi omploegt. Dat kan je niet weten, je kan het alleen
proberen te voorkomen.
Daarnaast treft een computer virus niet iedereen zonder onderscheid te maken, als een virus bijvoorbeeld gebruikt maakt van buffer overflows om zichzelf om andere computers te krijgen zal het toch echt alleen de pc's infecteren waarop het programma met de buffer overflow vulnerability draait!
Ik denk dat je bedoelt dat een virus
iedereen zonder onderscheid te maken treft. Als je pc vatbaar is, dan ben je de bodem voor verdere groei. Je kan ondertussen er rustig van uit gaan dat bedrijven en instellingen vandaag de dag voor 80% gebruik maken van *nix/NT gebaseerde systemen, waarop legio mogelijkheden bestaan tot exploitatie van onbekende gaten en bijhorende functies. Oudere besturingssystemen worden onterecht als 'veiliger' gezien omdat sommige functies afwezig zijn of niet werken, die wel op nieuwere systemen aanwezig zijn en werken. Omdat jij met een oud hangslot waar maar 1 sleutel van is je deur dichthoudt wil nog niet zeggen dat ik daar met modern gereedschap niet langs kan komen.

zo bestaan er ook hybride virussen die ongeacht je Windows versie toch schade kunnen aanrichten. Zie ook: Spyware (wat in mijn mening ook als een virusvorm beschouwd kan worden, daar het zich ook verspreid, contact legt met andere pc's, en allemaal zonder toestemming of medeweten van de gebruiker).
Enfin. genoeg geleuterd. tijd is geld immers