Ik ken een heel simpel proefje wat aantoond dat licht massa heeft.
[...]
Nog een voorbeeld zijn zonneschermen in de ruimte. Daar kunnen grote spiegeldende zijlen. Als zonnen zijl dienen. en daar kan je grote snelheden mee bereiken.
Jij hebt het nu over iets heel anders.
Dit fenomeen berust op het feit dat zonlicht een bepaalde druk uitoefent op objecten.
Lichtdeeltjes (fotonen) hebben energie en momentum. Zodra de deeltjes het zeil raken wordt er momentum overgedragen, wat vervolgens voor een acceleratie zorgt.
Deze 'kracht' is makkelijk te berekenen met de formule:
F = 2(P x A)/c
- Hierin is P de kracht van zonlicht op die specifieke locatie (op 1 AE vanaf de zon is dit 1400 Watt/m²).
- A staat voor de oppervlakte van het object (laten we zeggen 1 km², oftewel 1.000.000 m²).
- c mag voor zich spreken (voor het gemak nemen we 3x10^8 m/s).
Hieruit volgt een kracht van iets meer dan 9 N(ewton)
Voeg hierbij de formule voor acceleratie toe (a=F/M) en voor bovenstaand ruimtevaartuig met een massa van 1 kg krijg je dan een acceleratie van circa 9 m/s², iets minder dan de acceleratie door de Aardse zwaartekracht.
Maar goed, terug naar de verlaagde lichtsnelheid:
De Deense Harvard natuurkundige Lene Hau slaagde er in 1998 in om de gemiddelde snelheid van het licht te verlagen tot 17 m/s, zo'n 61,2 km/u. Zij deed dit door atomen af te koelen tot een miljoenste graad boven het absolute nulpunt (-273,149999°C). Atomen gaan zich dan gedragen als behorend tot een enkel superatoom. Deze toestand noemt men een Bose-Einsteincondensaat. In 1999 slaagde de onderzoeksgroep erin om het licht zelfs volledig stil te laten staan. De tijdsduur dat het licht stil stond duurde slechts één milliseconde.
Gepost door telefoontoestel - zaterdag 16 april 2005 - 14:58Als ze licht kunnen stilzetten, wat dus betekend dat licht een variabele snelheid heeft. Zal het dan ook mogelijk zijn om licht een grotere snelheid te laten bereiken dan 300.000 km/s? Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.
De relativiteitstheorie van Einstein laat ook de mogelijkheid van tachyonen toe: deeltjes die altijd sneller gaan dan het licht en oneindig veel energie nodig hebben om tot de lichtsnelheid af te remmen. Of ze daadwerkelijk bestaan is nog volledig onbekend, en kan ook in beginsel niet worden aangetoond.
Wel is er aangetoond dat het mogelijk is om de groepsnelheid van licht boven c te brengen. Een experiment zorgde ervoor dat een laserstraal door een cesiumwolk vloog over een zeer korte afstand met een snelheid van 300 keer c. Spijtig genoeg is deze techniek niet bruikbaar om informatie te verzenden sneller dan het licht.