Overklokkers slechten 6GHz-barrière met 3,6GHz Pentium 4

De Finse overklokkers 'macci' en 'The Stilt' hebben met behulp van 20 liter vloeibaar stikstof en een 3,6GHz Pentium 4E de grens van 6GHz doorbroken. De processor werd opgefokt door de FSB van 800 naar 1335,5MHz te verhogen en er een spanning van 1,68 Volt op te zetten. Om het gebruikte moederbord - een Asus P5P800 met i865-chipset - zo ver te krijgen moest de northbridge wel worden voorzien van een 156 Watt peltier met waterkoeling, werden de geheugenrepen uitgerust met een voltage booster en werd er ook nog gesoldeerd om het AGP-voltage te verhogen. De overklok van bijna 67% is natuurlijk noemenswaardig, maar van stabiliteit kan niet gesproken worden. Het systeem is in ieder geval lang genoeg blijven draaien om Windows op te starten en een screenshot te maken van CPU-Z, maar verder wordt het omschreven als "Stable as your mate after a bar evening at 4am!". De heren spreken zelf dan ook van een screenshot record, maar melden wel dat SuperPi op 5,4GHz nog stabiel was. Verdere koeling en hogere voltages hielpen daarboven niet meer, dus men gaat nu op zoek naar andere manieren om nog hogere snelheden te halen.

Pentium 4 6GHz overklok

Door Wouter Tinus

26-09-2004 • 13:21

95

Submitter: Vipertje

Bron: Akiba

Reacties (95)

95
89
54
23
1
17
Wijzig sortering
Anoniem: 119222 26 september 2004 13:44
In handen van amateurs is stikstof vloeibaar levensgevaarlijk, gelukkig weten deze testers dat. Heb wel is gezien dat ze een bloemetje in stikstof doen en eruit halen, en dan is het ijs en ijs koud, als je je vinger erin zou krijgen, of iets over je vinger, brrr. moet er niet aan denken, maar 1 tikje en alles ligt in duizenden stukjes zoals met dat bloemetje ijs.
Als je een beetje stikstof over je vinger krijgt gebeurt er.. helemaal niks. Je zult het niet eens merken. Wat er gebeurt is dat de stikstof die je vinger raakt direkt verdampt en zo een isolerend lucht-laagje tussen je vinger en de rest van de nog vloeibare stikstof maakt.

Je kunt zelfs je hele hand in een vat met stikstof steken, een paar seconden kan best, je merkt er niks van.

WAT JE NIET MOET DOEN : het metaal aanraken waar de stikstof inzit, dan vries je vast en is het bye-bye vinger :)
volgens mij is een paar seconden wel een beetje teveel van het goede maar je kan idd wel dat spul over je hand laten lopen (dat loopt er gewoon langs), zolang het maar niet in de palm van je hand blijft liggen..
De isolatie van de verdampte stikstof is redelijk effectief, o.a. ook vanwege de warmte aanvoer uit de rest van het lichaam. Enkele seconden je vinger in de stikstof duwen is daardoor nog prima mogelijk. Dat doen ze bij ons wel eens om ergste angst voor vloeibare stikstof weg te halen.

Niettemin moet je wel degelijk voorzichtig zijn. Daarom laten ze ook daarna even het effect zijn met een stukje tuinslang die ze er te lang in houden...
Maar als mensen te bang voor een druppeltje vloeibare stikstof worden, is het nog gevaarlijker.

NB: Dit is een bijzondere omstandigheid, en geldt alleen bij stikstof.
IS ER EEN DOKTER IN DE ZAAL!?!

Onthoud dat zinnetje. Ga je nog nodig hebben..! }>
Vloeibare stikstof is gevaarlijke troep. Ik werk ermee.
Een enkelwandig vat waar 't in zit aanraken is dom! Je HAND er in steken levert je naast een (beperkt) bijrolletje in Dumb And Dumber III een nominatie voor een Darwin Award op! :P
www.darwinawards.com
Een druppeltje tegen je huid voelt aan of je je brandt. (geloof me!) ;)
Zo reageer je ook. Je trekt je fikken zo snel mogelijk weg! Viva de primaire reflexen!!!
Waar vloeibare stikstof op komt krijg je als je mazzel hebt een blaar of een wondje. Korstje en al. No kidding. If not, dan krijg je een soort putje. Dat wat bevroren is, is dood weefsel. Gegarandeerd.
Sorry, maar als je vinger warm genoeg is kan je hem er gerust in houden ( in de NO2). Er zal zich een gas-laagje vormen tussen je vinger en de vloeistof, die voldoende isoleert,dit kan je makkelijk 3 seconden volhouden.

(docent quantumfysica @ vu deed het voor... )
NO2? NO2 is lachgas... Stikstof oxyde... Dat spul waar je motor van uit elkaar klapt. Stikstof is N zonder zuurstof.
Jongens jongens, wat wordt hier door sommigen een onzin beweerd. Vloeibare N2 is levensgevaarlijk als je het over je heen krijgt of je fikken erin houdt. Wat nou warme vinger? Kom op man, dat spul is -196 C en geleidt zeer goed warmte.

NO2 is stikstofdioxide (nitreuze dampen, geel/bruin gas, ruikt naar chloor, erg giftig)

N2O is lachgas

stikstof is N2
Dat wist ik niet, maar een bloemetje in de stikstof is idd heel wat anders dan een vloeistof die echt bijzonder snel verdampt langs je
Ik heb hier een vfaatje stikstof staan, kom jij even je hand erin steken?
@ iedereen :

ikzelf heb een jaar stage gelopen bij de Quantumvloeistoffen groep bij de universiteit Leiden en heb heb DAGELIJKS met vloeibare stikstof en helium gewerkt.

Mijn begeleider heeft zelfs eens wat gedronken. Mond dicht en er komt een boel stoom uit je neus :D.. maar dat zou ik zelf nooit doen.

btw, ik ben altijd beschikbaar om mn hand in de stikstof te steken :)
Dat is het filmpje van toms hardware waar ze dat in doen.
Die haalden de 5 ghz ook met vloeibare stikstof en een zelfde soort opstelling als macci en the stilt.
Met als verschil dat in dit geval phase change wordt toegepast op de northbridge bij th hadden ze gebruikt gemaakt van vapochill oid.
gelukkig voel je er niks van dan, als je vinger zo bevroren is :P
nette OC, maar ze moeten het toch anders aanpakken

maak ff een proggie ofzo die uit zichzelf CPU-z opent en er automatisch een screenie van neemt en die opslaat, heb je dat gezeik met paint ook niet.

of laat de gasten van CPU-z er zoiets inmaken "Make screendump and Save it" ofzo..
Of pak een videocamera en neem het live op, hoef je geen screenshot te maken.
Ik OC zelf ook, maar dan niet met extreme koeling.
Als ik mijn XP 1700+(1466) op 2605MHz heb lopen dan zit ik op de top. (Niet stabiel dus)
Met WCPUID kun je ook een bitmapje snel opslaan.
Echter mislukken alle bitmapjes die WCPUID opslaat. De bitmapjes van WCPUID worden groten deels zwart,

Open ik echter snel paint en maak zelf een plaatje met behulp van Alt+Print-Scrn dan lukken de plaatjes wel :)
Gebruik gewoon SnagIt. Dan kun je met een toetsenbord shortcut een screenshot maken en direct opslaan.
Anoniem: 121491 26 september 2004 15:00
Het is misschien wel interessant om te weten hoe nou zoiets kwantitatief werkt. Een ras-scheikunde als ik maakt dan al snel een sommetje :D

Stel dat het stikstof een temperatuur heeft van -200 graden celsius. Het smeltpunt van stikstof is -195.8 graden celsius, de warmtegeleidingscoefficient is 29.12 J/(mol*K) en de verdampingswarmte is 5577 J/mol.

De warmte die nodig is om stikstof te verdampen en naar kamertemperatuur (25 graden C) te brengen is dus, met een beetje thermodynamica;

E = C(m)dT + dH(vap,m) = 29.12*225 + 5577 = 12.129 kJ/mol

Deze energie wordt ontrokken aan de warmte van de cpu. Als je dus 1 mol stikstof per seconde door de koeler laat gaan dan verdwijnt er 12.129 kJ aan thermische energie per seconde (dit is in de praktijk anders, ivm de efficientie van de koeler en de temperatuur van de directe omgeving).

Deze waarde ligt vele malen hoger dan die voor standaard koelers. Hierdoor is stikstof zo effectief :D
ik neem aan dat je het kookpunt bedoelt. :)

En energie verdwijnt nooit, je zal wel bedoelen dat er 12.129 kJ aan thermische energie door de stikstof opgenomen wordt.

Oftewel een koelertje die dik 12 kW aan warmte afvoert indien er 1 mol ( 10^23 moleculen toch?) stikstof per seconde wordt verdampt. oftewel niet eens 1 druppeltje stikstof per seconde. Is inderdaad een krachtig koelertje. maar aangezien de stikstof ook warmte uit de omgeving opneemt, en niet zo'n beetje ook, zal het wel zo zijn dat er daadwerkelijk een dikke 10 kW opgenomen wordt door de stofstof. Vooral de waterdamp die zich als ijs afzet tegen alles wat zo koud is, dat vreet vermogen weg. Want de waterdamp moet dus twee fases doorlopen (damp->vloeibaar->vast) en ik heb geleerd bij scheikundeles dat bij een faseovergang van een stof er zeer veel energie nodig is/vrijkomt.
Zoals ik al zei; het hangt van de omgevingstemperatuur en de isolatie af hoe efficient de koeler kan werken.

De luchtvochtigheid zal inderdaad ook een rol spelen. De isotherme processen die gepaard gaan met de faseveranderingen van het waterdamp zal een externe energiebron zijn die wel een behoorlijk percentage van je vermogen op kan vreten (hangt natuurlijk van de kwaliteit koeler af: isolatie).

Ik denk alsnog dat de simpele warmteoverdracht (het verlagen van de kinetische energie van de zuurstof/stikstof/etc. moleculen) naar de omgeving de meeste inefficientie zal veroorzaken.

Wat ik me afvraag is of ze niet het stikstof kunnen "recyclen" ipv aanvullen. Door de damp te laten condenseren met behulp van externe arbeid, als een soort omgekeerde carnot cyclus (koelkast-effect), kun je misschien een percentage stikstof hergebruiken (zolang er maar geen gas ontsnapt). Het zal wel idioot veel energie kosten.

AdV -> als de lucht in de kamer gekoeld wordt dan zal dit indirect ook weer de cpu koelen. Maar dit kun je ook gewoon meerekenen in de efficientie van de koeler. Het was gewoon een simpele berekening om een idee te krijgen over de ordes van energie die uit het systeem (CPU) verdwijnt.

Maar goed, morgen begint de universiteit weer, dus genoeg scheikunde voor dit weekend.

oh nog 1 ding: 1 mol komt overeen met ongeveer 6*10^23 moleculen ;)
Op het moment dat de stikstof is verdampt, zal die niet zo erg veel toevoegen aan de koeling van de CPU. De dampt verdwijnt immers gewoon boven uit de cylinder, en koelt dan alleen nog de lucht in de kamer...

Je mag dus alleen de verdampings energie rekenen....
Ze hadden hem zelfs op 6108 MHz draaien maar toen gaf Paint de brui eraan 8-)

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=548138#post548138
Zonde, haddeen ze razendsnel een screen moeten maken en dan met SoftFSB on-the-fly de FSB terugzetten naar normale waarde en dan pas Paint e.d. openen.
Alle 865 borden hebben ook officieus PET, dacht ik, of heeft Intel die evolutie toen nog kunnen indijken?

PET is trouwens geenszins nodig voor dit experiment, aangezien de eigenlijke prestaties niet zo veel van tel zijn.
De zaak moet gewoon draaien voor je screenshotje en dan zet je zelfs best je geheugentimings zo conservatief mogelijk om "geheugenoverklokmarge" te creëren. De performance-numbers, als je er al hebt, zijn toch met niks te vergelijken, dus dat die een paar procent "minder" zijn, maakt geen tuureluur uit.
klopt,het heet trouwens PAT (Performance Acceleration Technology), zie voor meer info: http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/asus-p4p800_7.html

(in dit verhaal het geval dat Asus PAT wist te activeren op 865 moederborden)
De processor werd opgefokt door de FSB van 800 naar 1335,5MHz te verhogen en er een spanning van 1,68 Volt op te zetten.
Jammer, net geen 1337 MHz :Y)
nee maar wel LEES,S MHz :P
5.4 Ghz hebben ze al stabiel kunnen laten draaien. Dat is op -90Celcius. en deze 6Ghz was op -130celcius
@ NFD het is gewoon een soort van koker waar ze telkens met t stikstofvat een beetje bij gieten, hoeveel stikstof er in gaat doet er niet echt toe. Zolang je maar voldoende reserve hebt :)
20 liter stikstof??? ik die kolom die ze bovenop de proc. hebben staan gaat in ieder geval geen 20 liter..... dus hoe vaak hebben ze wel niet het stikstof vervangen???
Zie www.akiba-pc.com/775/ voor meer plaatjes, dan krijg je een beter beeld van de setup ... inclusief stoom / rook ! Verdomde stoer hoor 6GHz & 5.4GHz stabiel, petje af !!!

Een vraagje nog ... waarom de Asus P5B800 met i865 chipset en niet de 'Deluxe' editie met i875 chipset ? Ik weet dat het performance-verschil tussen beide chipsets klein is, maar PET scheelt toch een paar procent ? Maakt PET extreem-overklokken soms moeilijker ? Is de i875 chipset minder extreem over te klokken dan de i865 ?

Mijn vorige PC was een 1 GHz P3 die op 1.3 GHz stabiel liep (=30%, ook Asus plankje; met i815 chipset en standaard Intel koeling) ... in mijn ervaring kunnen Asus-plankjes altijd erg makkelijk 'extreem' overgeklokt worden, terwijl je absoluut niet perse een duur mamaplankje of geheugen nodig hebt ! Al is 6 GHz wel erg impressive 8-)
Ik heb hier een P4P800 deluxe, het enige verschil met de 875 is idd dat ie PAT heeft maar Asus heeft met een truckje PAT ook aangezet op de 865. Ookal heet het dan iets van PAM (copyright e.d.)
Anoniem: 124349 26 september 2004 14:09
Humm, zie net dat ze een 600watt voeding hebben gebruikt, die zal ook gezweet hebben :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.