Er zijn nog maar drie bedrijven in de race voor de bouw van een petaflop supercomputer die de Amerikaanse regering over vier à vijf jaar wil hebben. De opdracht is uitgegeven in 2002, vlak voor men de NEC Earth Simulator in gebruik nam. Sinsdien bezet Japan steevast de eerste plaats in de ranglijst van snelste computers, en daar moest een einde aan komen, aldus het Amerikaanse ministerie van defensie. In eerste instantie werkten HP, Sun, SGI, IBM en Cray aan ontwerpen voor een computer die een miljoen miljard berekeningen per seconde kan uitvoeren, maar HP en SGI zijn inmiddels afgevallen. De overgebleven drie kandidaten willen ieder innovatieve technologie inzetten om het doel te bereiken.
Sun werkt aan "Hero", oftewel draadloze communicatie tussen de processors. Het bedrijf hoopt een enorme hoeveelheid bandbreedte te realiseren door veel chips dicht bij elkaar te plaatsen en de data door de lucht te schieten in plaats van door koperen kanalen op een printplaat. Op die manier denkt men wel honderd keer zo snel te kunnen worden. Ondertussen zijn de onderzoekers van Cray bezig aan "Cascade", een hybride systeem van zware vector-processors voor specifieke taken en lichtere conventionele processors voor normale code. De chips krijgen ieder hun eigen geheugen om zoveel mogelijk bandbreedte te realiseren. IBM wil ongeveer hetzelfde doen, maar dan zonder twee verschillende processors te ontwerpen. Big Blue werkt namelijk aan een chip die dynamisch geconfigureerd kan worden als zijnde een vector of scalar processor.
De uiteindelijke keus zal afhangen van een aantal factoren, waarvan prestaties en prijs niet eens de belangrijkste zijn. Robert B. Graybill van DARPA - de klant - noemt de "time to solution" als belangrijkste factor. Een petaflop aan rekenkracht die niet goed genoeg gebruikt kan worden is geldverspilling, en slimme compilers of ontwikkeltools die wetenschappers helpen met het benutten van de kracht van de machine zullen dus zwaar meewegen in de uiteindelijke beslissing. Die valt overigens in 2006, wanneer de drie bedrijven hun prototypes moeten demonstreren.