Sinds september 2000 zijn vele computers op de aardbol bezig door middel van simulaties te achterhalen hoe eiwitten zich vouwen. Elk organisch lichaam maakt constant eiwitstrengen aan welke zich vervolgens om zichzelf heen vouwen. Soms gaat dit mis en functioneren eiwitten slecht of niet, en soms beschadigen ze zelfs het systeem. Hoe en waarom dit gebeurt is onduidelijk, maar de gevolgen in ons lichaam kunnen ingrijpend zijn.
Alzheimer, Parkinson en zelfs de "gekke koeien ziekte", oftewel BSE, zijn terug te leiden naar verkeerd gevouwen eiwitten. Om juist deze ziekten te kunnen bestrijden, maar ook om meer inzicht te verkrijgen in dit proces wordt er veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan.
Project
De bij Stanford University behorende Pande-Group werkt onder leiding van Vijay Pande aan zo'n onderzoek. Wetende dat zij hiervoor een inmense rekenkracht nodig zouden hebben is daarom besloten om de rekenkracht te distribueren over duizenden computers door middel van Distributed Computing. Vele individuen werken met hun eigen pc's om de werking van menselijke eiwitten beter te begrijpen. Grote groepen hiervan hebben zich aan een team verbonden en deze teams strijden onderling weer om de meeste resultaten te kunnen opsturen. Het eigen Distributed Computing team van Tweakers.net, de Dutch Power Cows, doet hier uiteraard ook aan mee. In de loop der tijd is de Folding community uitgegroeid tot bijna 250.000 mensen, welke gezamelijk dik 500.000 CPU's hebben ingezet.
Voortgang & Veiligheid
In april 2002 bereikte het project een belangrijke mijlpaal met het afsluiten van de eerste fase. De tweede fase in het onderzoek werd ingeluid met de lancering van een gloednieuwe client, die in samenwerking met onder andere Intel ontwikkeld is. Vrij recent lanceerde Folding@Home een nieuwe core: Gromacs. Deze core maakt gebruik van SSE-instructies om het rekenproces te versnellen. Een leuke wetenswaardigheid: de Gromacs-core is in ons eigen landje ontwikkeld.
Zoals een goed distributed computing project betaamt is de Folding@Home-client voor verschillende besturingssytemen te downloaden. Er is onder andere ondersteuning voor Windows, Linux en Mac OS X. De applicaties downloaden zelf de bijpassende core die het rekenwerk voor zijn rekening neemt. De ontwikkelaars hebben ook goed nagedacht over de beveiliging van data, aangezien resultaten worden verzonden met een 2048 bit encryptie. Verder zijn er slechts enkele door Stanford goedgekeurde clients beschikbaar welke enkel vanaf de Stanford site zijn te downloaden. Op deze manier wordt het rotzooien met resultaten zo goed als onmogelijk gemaakt. Cheaten door het meermaals opsturen van resultaten is ook niet mogelijk aangezien Stanford bijhoudt welke pc waarmee bezig is en wanneer deze het resultaat heeft opgestuurd. Dit komt het project ten goede aangezien mensen op deze manier ook niet kunnen cheaten om hun statistieken op te fleuren.
Actueel
Dat statistieken gunstig bijdragen aan een project, blijkt uit de gezonde strijd tussen teams onderling. Recentelijk kwamen The Knights Who Say Ni al op Gathering of Tweakers langs om ons duidelijk te maken dat zij op het punt staan ons in te halen. DPC kan dat natuurlijk niet laten gebeuren. Toch verliezen we het doel ook zeker niet uit het oog. Ziektes de wereld uit helpen, wie wil dat nu niet? Download dus vandaag nog de client en begin gezond mee te crunchen voor de Dutch Power Cows. Voor meer informatie is verder een uitgebreide FAQ beschikbaar, of kom eens langs op ons IRC kanaal #dpc op irc.sorcery.net.