HP heeft in een persbericht op zijn website een indicatie gegeven van de prestaties van Madison, de volgende versie van de Itanium-core. Hoewel de nieuwe versie qua architectuur zo goed als niet verschilt van de huidige Itanium 2, kan hij dankzij 0,13 micron-fabricage een stuk hoger geklokt worden; Madison rent met zijn 1,5GHz precies 50% sneller dan zijn voorganger McKinley. Door de kleinere transistors is er bovendien plaats voor meer L3-cache, en dat is dan ook meteen verdubbeld naar 6MB.
HP heeft verschillende benchmarks gedraaid om de performance van de nieuwe processor te testen. Als basis werd een rx5670-server genomen. Standaard is deze voorzien van 900MHz of 1GHz Itanium 2-processors van de huidige generatie, maar voor deze gelegenheid werden er vier 1,5GHz-versies van de nieuwe core ingeschoven. Als tests werd zware software als SAP, Oracle, Zeus en SPECweb99_SSL op de machine gedraaid. Het systeem zou daarbij 40 tot 400% beter presteren dan vergelijkbare configuraties met "oude" Itanium 2, IBM Power4+ of Sun UltraSPARC III-processors.
"These superior benchmark results are further proof that Itanium 2-based HP systems, with their leading performance, price/performance and multi-OS advantages, continue to set a standard that no other 64-bit architecture can match," said Hudson. "The fact that these results were achieved with pre-production 'Madison' Itanium 2 processors is proof of the superb quality of the Intel design and another milestone on the way to delivering more industry-leading Itanium 2-based systems from HP this summer."
Hoewel HP niet bepaald onpartijdig is - naast Intel zijn ze immers de grootste investeerder in het Itanium-project - zijn de resultaten veelbelovend. De vernieuwde core zal Intel qua rauwe performance nog eens extra vast bovenaan zetten. Zoals hier te zien is kon er al niemand meer tegen de FPU-kracht van de 1GHz Itanium 2 op, maar de komst van een 1,5GHz-versie betekent waarschijnlijk ook dat er geen snellere integer-core meer te vinden zal zijn tot AMD de Opteron op een kloksnelheid ergens boven de 2GHz weet te krijgen.
Het grote struikelblok van de IA-64 strategie is natuurlijk altijd geweest dat software opnieuw gecompileerd moet worden. Backwards compatibiliteit met x86 is namelijk wel aanwezig, maar nauwelijks bruikbaar. Op dit moment zijn er pas ongeveer 300 toepassingen voor het Itanium-platform beschikbaar, maar aan het eind van dit jaar zullen dat er ruim drie keer zoveel zijn - aldus een woordvoerder van HP tegenover C|Net. De komst van een goedkoper model voor high-end workstations en goedkopere servers (Deerfield) moet het ontwikkelen van IA-64 software verder stimuleren, en HP denkt dan ook dat Itanium een goede toekomst tegemoet gaat.