Het wetenschapstijdschrift New Scientist weet te melden dat we weer een belangrijk stapje dichterbij het fenomeen quantum computing gekomen zijn. Australische onderzoekers hebben het namelijk voor elkaar gekregen om een belangrijk deeltje van de quantumcomputer te bouwen. Het is hun gelukt een op silicium gebaseerde qubit te construeren en ook ervoor te zorgen dat deze qubit kan worden uitgelezen. Dit laatste is alleen mogelijk indien de qubit volledig geïsoleerd is, waardoor deze niet beïnvloed wordt door de buitenwereld en de kans op vervuilde gegevens minimaal is. De wetenschappers bouwden hun qubit op basis van een blauwdruk uit 1998, waarvan werd gedacht dat deze pas over enkele decennia of zelfs eeuwen zou kunnen worden voltooid. De verwachting is dat in 2007 quantum computing de eerste uitvoerende taken zal voltooien, zoals Grover's algoritme - een op quantumtechniek gebaseerd zoekalgoritme.
Niet alleen Australiërs hebben een doorbraak bereikt op het gebied van quantum computing, ook in Oostenrijk is een belangrijke stap gezet naar de quantumcomputer. Wetenschappers uit Innsbruck hebben de eerste "niet theoretische" quantumberekening uitgevoerd, gebruik makend van één opgesloten calcium ion. Ook zijn de onderzoekers een stap verder gekomen in het koppelen van individuele qubits door gebruik te maken van fotonen die de informatiestroom tussen de calcium qubits moeten verzorgen. Peter Knight, een quantum informatiewetenschapper van het Imperial College uit Londen had het volgende commentaar op de doorbraken:
The advances made in the field belie the difficulty of manipulating quantum information. But he believes there is now cause for optimism about developing a truly useful quantum processor. "There's been tremendously rapid progress in the last year. I was hugely impressed at how things have developed," he says.