Op site van nVidia is zojuist de GeForce FX aangekondigd, de chip die al ruim anderhalf jaar bekend staat als NV30 vanwege de vele geruchten erover. De uiteindelijke productnaam GeForce FX komt enigzins als een verrassing. Eerder werd geroepen dat men van het woord "GeForce" af wilde, en kwamen codenamen als "Eclipse", "Omen" en "Nitro" voorbij als mogelijke opvolgers. Bovendien kan GeForce FX natuurlijk makkelijk verward worden met GeForce MX, maar daarom worden de kaarten weer voorzien van een volgnummer. Wat voor getallen precies gebruikt zullen worden is nog niet duidelijk, maar GeForce FX 5800 zou in ieder geval één van de modellen zijn.
De letters FX hebben een dubbele betekenis: ten eerste wordt het in het Engels hetzelfde uitgesproken als "effects" (net als bijvoorbeeld in CineFX), maar de andere betekenis is iets minder voor de hand liggend. De GeForce FX core gebruikt namelijk technologie die door 3dfx is bedacht voor de Mojo. Als 3dfx had overleefd dan zou Mojo de chip geweest zijn die de strijd aan had moeten gaan met NV30. Daarom vond men het blijkbaar wel gepast om de letters FX in de naam te gebruiken, als eerbetoon aan het inmiddels gestorven 3dfx - wiens gedachtengoed en personeel werden overgenomen door voormalig aartsvijand nVidia.
Er is ontzettend hard gewerkt aan deze release, en er moesten veel offers gemaakt worden. De ontwikkeling alleen al kostte ruim 400 miljoen dollar, de cyclus van zes maanden waar nVidia zo trots op is werd ervoor gemist, en het bedrijf moest zelfs toekijken hoe ATi de performancekroon overnam met de Radeon 9700 Pro. nVidia was echter overtuigd van het feit dat het de moeite waard was om de 0,13 micron technologie te perfectioneren. Of het dat ook echt is geweest is op dit moment natuurlijk de grote vraag, en het antwoord daarop lijkt een volmondig "ja" te zijn.
Dankzij het 0,13 micron procédé, koperen bedrading en het gebruik van een BGA- in plaats van een PGA-verpakking kan de 125 miljoen transistors en acht pipelines tellende core flink hoog geklokt worden. De samples draaien op 500MHz, en meer is zeker mogelijk. Ter vergelijking: de GeForce4 Ti4600 draait op 330MHz met de helft van de pipelines, en Radeon 9700 Pro draait met evenveel pipelines op 325MHz. Ook het DDR-II geheugen van de GeForce FX draait op 500MHz, waardoor een datarate van 1GHz gerealiseerd wordt. De T&L-performance is bovendien zwaar verbeterd. De GeForce4 Ti4600 Ultra doet 136 miljoen vertices per seconde, en de GeForce FX maakt daar 200 miljoen triangles van. Eén triangle bestaat per definitie uit drie vertices, maar omdat een vertex bij meerdere triangles kan horen is de exacte vooruitgang niet helemaal duidelijk; gesproken wordt over een factor drie.
Nieuwe features kent de GeForce FX natuurlijk ook. De chip is net als de Radeon 9700 Pro volledig compatible met DirectX 9.0 en 9.1 (omdat 9.1 geen extra eisen aan de hardware zal stellen), maar kent toch een aantal verbeterpunten. Zo ondersteunt de GeForce FX langere en complexere shaders. Daarnaast steunt hij 128 bit precisie en uitvoer, terwijl de Radeon 9700 Pro 'maar' tot 96 bit precisie en 32 bit uitvoer gaat. Natuurlijk speelt nVidia's Cg een grote rol in het ontwikkelen van spellen die de kracht van de GeForce FX kunnen gebruiken. De syntax van Cg wordt overigens als standaard high-level shader taal opgenomen in DirectX 9.0, zodat ook andere bedrijven compilers en dergelijke ervoor kunnen bouwen. Ook OpenGL 1.4 wordt volledig ondersteund.

Naast alles wat DirectX 9.x te bieden heeft zijn er ook een aantal andere nieuwe snufjes aanwezig. De IntelliSample technologie is er daar één van. Dit is een onderdeel van de derde generatie LightSpeed Memory Architecture en bestaat uit ondere andere uit lossless 4:1 compressie van zowel Z-buffer als kleuren. Samen met de vertrouwde crossbar controller en adaptive texture filtering zouden zou deze technologie de prestaties van met name FSAA merkbaar verbeteren. Zonder LMA III en de hardwarematige compressie zou 48GB/s nodig zijn voor de prestaties waar de GeForce FX nu 14,9GB/s voor gebruikt.
Verder ondersteunt de GeForce FX core hardwarematige schaduwen, matrix palette skinning en keyframe animation. Aan boord vinden we een tweetal 400MHz RAMDAC's die ieder resoluties tot 2048 bij 1536 met 85Hz refreshrate ondersteunen. Ook een tv-out chip met een resolutie van 1024 bij 768 pixels zit standaard ingebakken. De (multi-display) uitvoer kan volledig ingesteld worden met behulp van nView 2.0, en als de scherpte van het RAMDAC niet voldoende is kun je deze zelf tweaken met behulp van Digital Vibrance Control 3.0. Natuurlijk is ook het decoderen van DVD en HDTV geen enkel probleem voor de GeForce FX. Kaarten voorzien van de chip zullen gebruik maken van AGP8x, en kunnen gewoon gebruik maken van de Detonator drivers. Ze zijn dus meteen compatible met Windows 95 tot en met XP, Linux en MacOS.
Benchmarks zijn er helaas nog niet echt. nVidia beweert dat framerates twee tot drie keer zo hoog zullen zijn als mogelijk is met de GeForce4, maar dat zal uiteindelijk afhankelijk zijn van het soort spel dat ermee gespeeld wordt en wat voor systeem er voor het testen wordt gebruikt. Hieronder een grafiek van nVidia waarin NV25 en NV30 het tegen elkaar opnemen en 1280x1024 met 32 bit kleur en FSAA 4x ingeschakeld, op een onbekende configuratie:

Tot nu toe lijkt nVidia dus een winnaar in handen te hebben, maar het wachten is nu op de uiteindelijke specificaties van de kaarten en de termijn waarop deze in de winkels verkrijgbaar zullen zijn. Een aantal grote OEM's kunnen al leveringen verwachten, maar massaproductie wordt pas eind dit jaar verwacht en dus zouden winkels pas in januari of februari de gewone klant kunnen bedienen van een GeForce FX. Ook de prijs zal nog een beetje een verrassing worden. 360 dollar werd eerder vandaag genoemd, maar nu spreekt men alweer over 400 dollar voor de standaardversie en 500 dollar voor een mogelijke "ultra" uitvoering. Het laatste punt waar we natuurlijk allemaal nog even op wachten voor we conclusies trekken zijn de echte onafhankelijke benchmarks.

nVidia GeForce FX reference design, let op de externe powerplug

Het koelsysteem op dit exemplaar kost je een PCI slot. Onbekend is of dit soort constructies ook op de productie-exemplaren te vinden zijn.
Meer informatie over de GeForce FX is te vinden bij: