Op Planet Analog is een vrij uitgebreid schrijven geplaatst over de toekomst van RDRAM technologie. Met een steeds maar weer groeiende behoefte aan bandbreedte door steeds sneller wordende chips loopt de industrie tegen steeds meer problemen aan. De trend is om parallele communicatie de deur uit te gooien en te vervangen door seriële interfaces zoals FireWire, USB, Serial ATA, HyperTransport enzovoorts. Door het beperkte aantal lijnen kan de kloksnelheid omhoog, de kosten omlaag en ontstaan dus over het algemeen betere producten. Zo vreemd is de strategie die Rambus volgt dus niet, en hoewel de meeste mensen op dit moment voor DDR kiezen is RDRAM op de lange termijn nog lang niet afgeschreven, aangezien de problemen die men tegenkomt met 128 of zelfs 256 bit brede bussen alleen maar groter worden zolang de kloksnelheid omhoog blijft gaan.
De DRSL "Yellowstone" technologie van het bedrijf belooft veel goeds voor de toekomst van RDRAM. Geen double, geen quad, maar octal data rate (ODR) wordt door deze standaard geleverd. Een 400MHz kloksignaal zal dus voor een 3,2GHz datarate zorgen. Je kunt je voorstellen dat hiervoor zeer nauwkeurige timing nodig is. In het artikel wordt diep ingegaan op de FlexPhase-technologie van het bedrijf, die moet voorkomen dat de hoge datarate het leven van de ontwerpers zuur zal maken. FlexPhase is een uniek systeem dat tijdens het 'opstarten' van de chip/module de lengte van zijn verbindingen doormeet aan de hand van die gegevens de timing per pin aanpast. Dit heeft niet alleen voordelen voor ontwerpers van bijvoorbeeld moederborden, maar ook voor het bouwen van de chips en modules zelf. Voordeel is dus dat Yellowstone waarschijnlijk een stuk goedkoper wordt dan RDRAM, en aan de roadmap te zien kan het ook makkelijk sneller worden dan (toekomstige) DDR standaarden.

De JEDEC zit ondertussen echter ook niet stil. Yellowstone moet in 2004 of 2005 op de markt komen, te laat om weerstand te kunnen bieden aan de eerste golf DDR-II, maar op X-Bit Labs is te lezen dat DDR-III nog wel even op zich zal laten wachten - tot 2007. De tweede generatie moet DDR400, DDR533 en DDR667 leveren, en de derde gaat verder met DDR800 tot en met DDR1500. Deze zullen werken op 1,2 of 1,5 Volt, tegenover 2,5 en 1,8 voor respectievelijk DDR en DDR-II. Eén van de belangrijkste verbeteringen zal de SLT (short-loop through) technologie zijn, die storingen op hoge frequenties verminderd en daardoor hogere kloksnelheden toestaat.