Tijdens een presentatie door David Howard van Intel op het IDF zijn onder meer de verschillen tussen DDR en DDR-II uitgelegd, wat Ace's Hardware verleidde tot het schrijven een uitstekend artikel over de toekomst van DRAM-technieken.
DDR-II
Intel ziet haar toekomst in DDR-II geheugens, maar vooralsnog zit DDR-II in de prototypefase en zijn nog niet alle specificaties vastgelegd. Desalniettemin verwacht Intel dat in de tweede helft van 2003 de eerste samples van 533MHz-DDR-II-reepjes geproduceerd zullen worden en dat deze in 2004 volop beschikbaar zullen zijn. In eerste instantie zal DDR-II op 266MHz draaien, alleen zijn daar voorlopig nog kleine problemen mee. Zo kan men de latency van DRAM maar langzaam verbeteren, ondanks het feit dat zowel Samsung als Micron claimen 4-4-4 latencies bereikt te hebben. Dit hebben beide bedrijven gedaan door acht interne banken toe te passen, waardoor het aantal page hits vergroot kan worden en met behulp van interleaving banking de prestaties verder verbeterd worden.
Het is voorlopig echter niet waarschijnlijk dat er acht pages tegelijk zullen worden gebruikt, omdat dit een erg hoog stroomverbruik met zich meebrengt. Wel zal DDR-II in vergelijking met DDR twee keer zo veel data vooraf kunnen opvragen, doordat er vier bits per klok worden aangevraagd in plaats van twee. Hierdoor zal de interne snelheid van DDR-II minder hoog hoeven te zijn - slechts tien nanoseconden - waardoor de kwaliteitseisen minder strikt zijn en dus DDR-II makkelijker zal zijn te produceren.
Roadmap
De toekomst zit dan wel in DDR-II, maar Intel wilde nog niet al te veel prijsgeven wat haar bedoelingen precies zijn. Aan de hand van de onderstaande roadmap kan men weliswaar zien dat dual channel DDR vanaf het komende kwartaal ondersteund gaat worden, maar over de precieze rol van DDR, DDR-II en RDRAM werd niet veel bekend gemaakt. Wel is bekend dat Intel op één paard wil wedden en dat zal dan DDR-II zijn, aangezien dit de opvolger van DDR is en Intel op niet al te beste voet staat met Rambus. Hierdoor is de toekomst van RDRAM erg onzeker, al heeft Intel nog altijd niet bevestigd dat het RIMM-geheugen vervangen zal worden door DDR-II. De roadmap geeft in ieder geval aan dat RDRAM nog zal worden ondersteund tot 2005, maar in welke gedaante dat zal zijn blijft voorlopig in het ongewisse. Ace's Hardware gaat ervan uit dat RDRAM een niche-markt zal vormen en dat de server-, desktop- en workstationmarkten met DDR-II bediend zullen worden.

De toekomst
Vanaf het komende kwartaal zal Intel volledige ondersteuning bieden aan PC1066 RDRAM en DDR333, terwijl DDR-II vanaf 2004 zijn opwachting zal maken. Dit zal dan in de hoedanigheid van dual channel zijn, waardoor de geheugenbandbreedte voor 128-bit 533MHz DDR-II geheugen maar liefst 8,5GB/s zal gaan bedragen. Tegen die tijd zal DDR-I 400 van de kaart zijn, terwijl van DDR-II verwacht wordt dat in 2005 een reepje geheugen op 667MHz zal werken. Deze zal op den duur worden opgevolgd door DDR-III, die vanaf 800MHz beschikbaar zal zijn in 2007.
Verder zitten ook de RDRAM-producenten niet stil, zo heeft Samsung aangekondigd dat PC1333 RDRAM vanaf het tweede of derde kwartaal van 2003 beschikbaar zal zijn, en in 2004 zullen zelfs de 64-bitsversies van PC1200 en PC1333 RIMM-geheugens gereed moeten zijn. De theoretische bandbreedte die hierdoor mogelijk is, komt op 10,6GB/s, waardoor DDR-II behoorlijk het nakijken heeft. De conclusie van Ace's Hardware is dan ook als volgt:
We feel strongly that Intel should support a second memory technology (RDRAM or something else) besides DDR-II, to make sure that the memory industry continues to invest a substantial part of their revenues in R&D. Because right now, the main focus of the industry is gaining market share while trying to maintain commodity ultra low profit margins. This leaves little money for R&D, and the result is, in our humble opinion, a rather unambitious DDR-II roadmap.