Is het serieler nu trager of sneller?
Serieel
is is altijd trager dan x maal dezelfde seriële lijn in een parallele opstelling, alleen is dat hier niet het geval, appels en peren.
Maar als je iets serieels hebt dan moet in principe ook
dat weer parallel te maken zijn (wat HyperTransport b.v. dan ook doet met meerdere seriële lijnen), de rest is een (kosten)technische overweging.
Eerst zeg je dat rambus trager wordt door het smallere datapas (16 * 800Mhz i.p.v. 64*200Mhz, als je pc800 tegenover pc1600 zet).
Als je al met effectieve frequenties/bandbreedtes gaat rekenen zou je ook dual channel erbij moeten halen, waardoor PC800 effectief twee keer zoveel bandbreedte biedt als PC1600 (32*800 vs. 64*200).
hoe serieler, hoe minder last van onderlinge verstoring van naast elkaar liggende paden en hoe goedkoper het mobo-ontwerp (minder lagen nodig)
Ietwat ongenuanceerd, je kan alleen zeggen dat minder paden/lagen op een moederbord goedkoper zijn, maar of dat ook minder storing oplevert is maar de vraag. Als je dezelfde bandbreedte wil behouden met minder lijnen moet je automatisch hogere frequenties gaan gebruiken wat wellicht meer interferentie op kan leveren. Dat het effectief minder storing oplevert is grotendeels te danken aan protocollisatie, vergelijkbaar met wat digitaal vs. analoog doet voor audio. Zo zie je bij RDRAM dat er complicaties optreden waardoor ze weer concessies moeten doen en de repen relatief complex en dus duurder worden terwijl het echt niet veel scheelt op het moederbord.
rambus is sneller, DDR heeft meer paden.
Sneller is op een gegeven moment alleen van semantisch belang, als je naar effectieve bandbreedte kijkt dan is PC800 even snel als DDR400 (afgezien van latencies), idem voor PC1066 vs. DDR(-II)533 (afgezien van DDR-II optimalisaties).
Rambus heeft nu een voordeel omdat DDR400 en DDR-II nog niet worden ondersteund, maar zodra dat wel het geval is is Rambus achterhaald. En ja, zoals Tranced hieronder zegt werken ze ook wel aan verbreding van de bus, maar dat komt op het zelfde neer als je DDR(-II) gaat interleaven, en aan de andere kant werkt men voor DDR ook aan verhoging van de frequenties, wat weer naar Rambus toewerkt. Uiteindelijk blijven dan alleen de implementatieverschillen over en komt het neer op een marktspelletje wie er eerder is, hoe duur het wordt, wie het gaat ondersteunen etc. IMHO heeft DDR de toekomst door een betere implementatie (lagere latencies), minder complexiteit (goedkoper), meer openheid die resulteert in een bredere ondersteuning/meer concurrentie en dus uiteindelijk goedkoper en beter voor de consument zowel als de markt in zijn geheel. Je ziet het nu al gebeuren, AMD is al DDR only, Intel is al een tijdje bezig met Rambus te laten vallen.
Dat doet er natuurlijk niets aan af dat op
dit moment een P4 met 133 MHz FSB met RDRAM zijn maximale potentieel bereikt voor toepassingen die veel bandbreedte nodig hebben.