ExtremeTech had er weer eens zin in en heeft een review in elkaar gedraaid over 64 bit processors, specifiek gericht op de Itanium. In het eerste gedeelte van het review wordt er vooral besproken wat IA-64 inhoudt en wat de Itanium daarmee te maken heeft. Hierna wordt de Itanium besproken, maar hoewel deze processor al uit is worden er geen harde feiten neergelegd worden over de prestaties, alleen gefundeerde en gefilosofeerde gissingen .
De IA-64 architectuur is een implementatie van de door HP en Intel ontwikkelde EPIC filosofie, die gebaseerd is op het laten uitvoeren van de planning en distributie van de instructies door de compiler, in plaats van door een unit binnen de processor zoals bij IA-32 het geval is. Dit komt voor een deel overeen met RISC, waarbij de compiler ook een grote rol speelt in het op volgorde zetten van de code. IA-64 is echter vooral gericht op parallelliteit:
Internally, Itanium is a six-issue processor, meaning it can profitably handle six instructions simultaneously. It's also a VLIW (very long instruction word) machine with some enhancements for added flexibility in instruction groupings, less code expansion than classic VLIW designs, and better scalability, to permit wider parallel instruction issue in future IA-64 processors. Thus Intel prefers the term EPIC: Explicitly Parallel Instruction-set Computing. Itanium has nine execution units and future IA-64 processors will probably have more. The nine are grouped into two integer units, two combo integer-and-load/store units, two floating-point units, and three branch units. These four groups are significant, as we shall see in a moment.
[...] Where Itanium differs from SPARC is that Intel makes it automatic. Itanium's register save engine (RSE) is an automated circuit within the processor that oversees filling and spilling registers to/from the stack when the register file overflows or underflows. Unlike SPARC, Itanium's RSE handles this task automatically and invisibly to software. SPARC, in contrast, raises a fault that must be handled in software.
![]()
Eén van de opvallende aspecten aan de IA-64 is dat deze processor slechts één indirect register heeft voor geheugenadressering. Hoewel een register een grootte van 64 bit heeft, zou dit toch limiterend kunnen werken. Hierdoor wordt echter een te gecompliceerd ontwerp vermeden, wat precies de filosofie achter dit ontwerp van Intel is. Verder is de Itanium 64 bit compatibel met de eerdere Intel x86 instructies, zoals MMX, SSE, protected, real mode en virtual 8086. Het is zelfs mogelijk om een operating system in x86 modus te draaien, alleen zullen de prestaties niet al te denderend zijn. Ook is IA-64 voorbereid op de verdere toekomst en zit er nog rek in de architectuur zodat mogelijke modificaties niet al te veel problemen hoeven op te leveren. Het artikel gaat veel dieper in op de IA-64 structuur dan in deze samenvatting kan worden weergegeven, dus voor de geïnteresseerden is dit een zeer boeiend en aantrekkelijk review om te lezen.
Met dank aan RawPeanut voor de tip die hij aan ons heeft doorgegeven.