Door Hielko van der Hoorn

Asetek VapoChill Micro review

22-08-2005 • 19:22

25

Multipage-opmaak

Inleiding

VapoChill Micro aankondigingspicje Asetek is een bekende naam in het steeds groter wordende wereldje van overklokkers. Het bedrijf maakte naam met de high-end VapoChill phase change-koelers, maar levert ondertussen ook al geruime tijd verschillende waterkoelingsetjes. Vorige maand introduceerde Asetek de VapoChill Micro, de eerste luchtkoeler van het bedrijf. Tweakers.net kreeg een exemplaar opgestuurd die we uiteraard uitgebreid getest hebben. De resultaten vind je in deze review.

* De VapoChill Micro

Zoals al vermeld is de VapoChill Micro de eerste luchtkoeling die uit de fabrieken van Asetek is komen rollen. Ondanks het feit dat de VapoChill Micro een luchtkoeler is maakt deze stevig gebruik van de phase change-principes van zijn grote broer. De koeler is namelijk uitgerust met een grote verdampingskamer direct boven de processor en een drietal dikke heatpipes die de warmte van de verdampingskamer naar de koelvinnen moet transporteren.

VapoChill Micro

Hiermee kiest Asetek voor een andere oplossing dan veel andere fabrikanten van high-end luchtkoelers. Het gebruik van heatpipes is tegenwoordig niet meer ongewoon om hitte effectief van de processor weg te transporteren. Het ontwerp van Asetek is echter wel ongewoon. In plaats van een dik blok koper boven de processor vinden we hier een grote verdampingskamer en in plaats van een half dozijn dunne heatpipes vinden we een drietal buizen met een diameter van circa een centimeter. In theorie valt er iets te zeggen voor beide type ontwerpen, maar we zullen tijdens het testen zien wat de praktijk er over zeggen heeft.

VapoChill Micro

De VapoChill Micro wordt geleverd met ventilator en, afhankelijk van de versie, een fancontroller. Er zijn drie verschillende versies verkrijgbaar. Het ‘High-End’-model is het goedkoopste model uit de serie en wordt geleverd met een 35 dB(A) ventilator. Het ‘Extreme Performance’-model wordt geleverd inclusief fancontroller en een ventilator met een geluidsproductie die varieert tussen 28 dB(A) en 39 dB(A). Het duurste model, de ‘Ultra Low Noise’, is eveneens uitgerust met fancontroller, maar de meegeleverde ventilator produceert slechts 28 dB(A) op de hoogste stand. Het geluidsniveau op de laagste stand wordt niet gespecificeerd door Asetek. Het model dat wij in deze review onder de spreekwoordelijk loep nemen is, hoe kan het ook anders, de ‘Ultra Low Noise’-versie.

VapoChill Micro

De meegeleverde ventilator meet 92mm en wordt op enige afstand van het koelblok geplaatst door middel van een plastic omhulsel dat over het koelblok is geplaatst. Erg degelijk voelt dit plastic omhulsel niet aan, een tedere omgang met dit stukje plastic wordt dan ook door ondertekende aangeraden om een vroegtijdig overlijden te voorkomen. Het mag misschien een simpel stukje plastic zijn, het is desondanks toch lastig wanneer het kapot is.

Om de snelheid van de ventilator te regelen wordt een fancontroller meegeleverd. Deze fancontroller kan bevestigd worden aan de achterkant van de computerbehuizing in een vrije uitsparing voor een insteekkaart. De fancontroller is een simpel stukje elektronica waarmee het voltage over de ventilator gevarieerd kan worden. Dit kan traploos gedaan worden door middel van een draaiknop.

VapoChill Micro

Het laatste aspect van de koeler dat besproken dient te worden alvorens er getest kan worden is de installatieprocedure. Op dit gebied valt zowel positief als negatief nieuws te melden. Het is positief dat de installatie van de koeler redelijk gemakkelijk gaat. Er kan gebruik gemaakt worden van het standaard mechanisme dat beschikbaar is voor het betreffende sockettype. Voor Socket 478 is het bijvoorbeeld een kwestie van een metalen plaatje over de verdampingskamer schuiven, de koeler op de processor zetten en vervolgens vastzetten met twee klemmen. Een nadeel is het feit dat de koeler standaard geleverd wordt met bevestigingsmateriaal voor slechts één type processorvoet. Voor Socket 478, Socket 775 en Socket 754/939/940 moet een verschillende editie aangeschaft worden. Lastig als de koeler in de toekomst ooit nog eens moet verhuizen naar een andere computer.

VapoChill Micro
VapoChill Micro

Prestaties

* Testopstelling

De prestaties van de VapoChill Micro hebben we getest met behulp van het onderstaande testsysteem. Als vergelijkingsmateriaal hebben we de Cooler Master Hyper 6+ naast de set gelegd. De Hyper 6+ is één van de grootste processorkoelers op de markt, en hij is uitgerust met een zestal heatpipes om de warmte weg te transporteren van de processor. Verder hebben we ter referentie de resultaten behaald met de standaard Intel-luchtkoeler en de recent geteste Levicom WaterCube opgenomen. De koelers hebben we getest door de SiSoft Sandra burn-in wizard te draaien om zo de processor flink aan het werk te zetten. De temperatuur is gemeten met behulp van Motherboard Monitor in samenwerking met de Pentium 4-temperatuursensor. De meetresultaten zijn gecorrigeerd voor fluctuaties in de omgevingstemperatuur. De processor deed zijn werk op 1,58V en produceerde daarbij circa 86 watt.


Specificaties Pentium 4 3,0GHz-systeem
Processor
Intel Pentium 4 3,0GHz 800MHz FSB & HT
Geheugen
2x Corsair TWINX 256MB 466MHz
Moederbord Asus P4C800
Videokaart Club3D Radeon 9550SE
Harde schijf Maxtor D740x, 40GB
Voeding Yesico Fanless FL-420
Dvd-drive Lite-On 16x48x IDE

* Resultaten

Temperaturen - idle
Levicom (high) 22
Micro (high) 24
Hyper 6+ 26
Micro (low) 27
Levicom (low) 29
Intel-koeler 30

Allereerst hebben we het systeem getest met de processor op de standaardkloksnelheid. Zoals bovenstaande grafiek laat zien presteren alle koelers beter dan de standaard koeler die meegeleverd wordt door Intel bij de processor. De beste prestaties worden neergezet door de Levicom WaterCube-waterkoelingset, maar met slechts twee graden verschil volgt de VapoChill Micro met de ventilator in de turbostand. De derde positie wordt ingenomen door de Cooler Master Hyper 6+ die op zijn beurt weer gevolgd wordt de VapoChill Micro met de ventilator op de laagste stand.

Temperaturen - load
Hyper 6+ 33
Micro (high) 35
Levicom (high) 39
Micro (low) 44
Levicom (low) 48
Intel-koeler 49

Wanneer we de processor aan het werk zetten veranderd het plaatje enigszins. Op nummer één vinden we niet langer de Levicom WaterCube, maar de Cooler Master Hyper 6+. Op de tweede plaats vinden we echter nog wel steeds de VapoChill Micro met de ventilator op de hoogste stand en de vierde plaats wordt ook nog steeds ingenomen door de VapoChill Micro, maar dan met de ventilator op de laagste stand. De Levicom WaterCube moet het ditmaal doen met een derde plaats.

Temperaturen met overklokken
Hyper 6+238MHz3,57GHz 39,5
Micro (high)232MHz3,47GHz 45,5
Levicom (high)232MHz3,47GHz 49,0
Micro (low)229MHz3,44GHz 54,0
Levicom (low)232MHz3,47GHz 57,0
Intel-koeler226MHz3,39GHz 58,5

Wanneer we ook nog eens de processor gaan overklokken veranderd er weinig aan het plaatje. Op nummer één staat nog steeds de Cooler Master Hyper 6+ terwijl positie twee en vier wederom weer voor de VapoChill Micro zijn. Wel opvallend is dat de Cooler Master Hyper 6+ zijn voorsprong tenopzichte van de overige koelers weet te vergroten en in staat is op de processor een stuk harder te laten lopen dan de overige koelers. De Intel-koeler zet zoals gebruikelijk weer beroerde prestaties neer.

Het is niet alleen belangrijk hoe goed de koeler de processor koud weet te houden, de geluidsproductie is voor de meeste mensen een net zo belangrijke factor. We hebben de geluidsdruk gemeten met een Voltcraft digitale geluidsdrukmeter type 322. Per metingen hebben we het gemiddelde genomen van 300 samples die gemeten zijn met een samplesnelheid van 0,1 seconde. De metingen zijn op een afstand van 20cm van de ventilator gedaan om zo min mogelijk last te hebben van externe geluidsbronnen.

Geluidsdrukmetingen (dB(A))
Micro (low) 42,1
Levicom (low) 43,1
Hyper 6+ 46,4
Micro (high) 49,7
Levicom (high) 53,6
Intel-koeler 54,2

Zoals bovenstaande grafiek laat zien doet de VapoChill Micro zijn naam eer aan wat betreft de ‘Ultra Low Noise’-toevoeging. De koeler staat terecht op de nummer één positie wanneer de geluidsdruk wordt gemeten. Onderstaande grafiek doet zelfs niet helemaal recht aan de werkelijke prestaties van de VapoChill Micro, vanwege de lage geluidsproductie van de ventilator is de harde schijf van het testsysteem een factor die niet genegeerd kan worden. Wanneer de ventilator op de maximale snelheid zijn werk doet is de koeler aanzienlijk minder stil, maar nog steeds niet echt lawaaierig. De standaard Intel-koeler is lawaaieriger.

Conclusie

Zoals de resultaten op de vorige pagina laten zien presteert de VapoChill Micro prima. De koeler is, met de ventilator op de laagste stand, letterlijk fluisterstil en weet daarbij de processor op een aangename temperatuur te houden. Wanneer de ventilator meer toeren maakt neemt het koelvermogen verder toe, maar helaas gaat dit zwaar ten koste van de geluidsproductie. Voor de allerbeste koelprestaties zit je echter bij de VapoChill Micro aan het verkeerde adres, zoals de resultaten laten zien zet bijvoorbeeld de Cooler Master Hyper 6+ betere resultaten neer.

Asetek logoVoor een goede mix tussen koelvermogen, geluidsproductie en prijs ben je bij de VapoChill Micro wel aan het juiste adres. Met het grote scala aan verschillende koelers op de markt is het moeilijk om hier harde uitspraken over te doen, maar er zullen niet veel koelers zijn die dergelijke prestaties kunnen combineren met een adviesprijs van 43 euro. De mensen die op zoek zijn naar een betaalbare stille processorkoeler zullen in ieder geval geen miskoop doen met de VapoChill Micro. Het enige echte minpuntje is het feit dat de koeler standaard geleverd wordt met bevestigingsmateriaal voor slechts één type processorvoet.

Dankwoord: Met dank aan Asetek voor het beschikbaarstellen van de VapoChill Micro.

Inhoudsopgave

Reacties (25)

25
25
15
1
0
9
Wijzig sortering
Jammer dat deze niet voor socketA beschikbaar is, mijn twee mp2400+jes kunnen best wat extra verkoeling gebruiken...

Alleen is de vraag dan of deze koeler geschikt is voor moederborden en kasten met minder ruimte rond de socket. N.a.v. een eerder item over deze koeler kwam ik tegen op de site van Asetek dat deze koeler met de heatpipes naar boven gemonteerd dient te worden, aangezien deze met behulp van de zwaartekracht werken.
edit:

Met naar boven bedoel ik dat de pipes enigzins omhoog moeten wijzen, niet dat het moederbord vlak moet liggen...

Nu kan ik mij voorstellen dat er niet in iedere opstelling evenveel ruimte is voor zo'n apparaat, in combinatie met de overige onderdelen.
Sorry hoor, maar 42dBA, kun je dat stil noemen :?
Ja, zeker weten. Merk op dat dit gemeten is op een afstand van 20 centimeter en dus meestal niet vergelijkbaar zal zijn met andere metingen waar meestal een afstand van 1m wordt gehanteerd.
Ok, maar wat is dan het geluid dat je nou daadwerkelijk gaat horen als dit ding in een dichte kast onder je bureau staat :?
Vraag ik me dus ook af.. dat vermelden ze nl. nooit |:(
Gaat het hier om een prescott cpu?
Een northwoord cpu.
Een prescott dus... }:O
@Vorlon: Het type fan is een axiaal ventilator. Deze bouwt druk op door de vorm van de bladen en behoerft daarom niet perse een gesloten wand. Een vliegtuig doet het zo ook...
Een centrifugaal ofwel radial fan heeft een duidelijk gedefinieerde vorm nodig, soort slakkenhuis.
Ja, dat weet ik wel, maar voor zover ik weet is het efficienter om er wel een duct omheen te zetten. Vooral als je nogal veel luchtremmende obstakels (die radiator) achter de fan monteerd. Dan wil er volgens mij best veel luchtweglekken aan de zijkant.

Maargoed Panasonic heeft/had wel vaker vreemde ontwerpen in hun fandesign :D
Ik vind dat die fan er verdacht veel uitziet als een zwarte en gereleabelde Tt Silent Cat (linkje) En dus volgens de specs op de Tt doet die fan 52CFM op 21dBA... Vraag me af wat hoe die Micro koelt met een Enermax of Delta 90mm fan er :D
Huh, welke mafkees heeft die fan ontworpen hee... }:O Dat ding kan echt geen druk opbouwen met al die gaten aan de zijkant. Zelfde idee als van Arctic maar dan net niet zeg maar.

Mja, zal wel aan mij liggen :D

Weet iemand trouwens wie de originele leverancier is? (Thermaltake niet lijkt me aangezien die voor zover ik weet alles uitbesteden.)
Zoals op de eerste foto te zien is, zitten er geen openingen aan de zijkant - een ventilator kan niet functioneren als dit het geval zou zijn.

Het zijn gewoon wat "gestylede" vinnetjes...
Er zitten aan de zijkant van die link wel degelijk gaten langs de fan. Dit is omdat dit type fan andersom werkt. Hij blaast lucht tegen de heatsink aan i.p.v. dat hij het weg blaast van de heatsink. Wat nou eigenlijk echt beter werkt, is nog niet echt duidelijk, maar volgens mij werkt het allebij even goed
volgens mij wordt er door die gaten aan de zijkant net lucht aangezogen ?

of wel zijn die om de geluidsdruk te verlagen...
Dit is een Panasonic ontwerp: de FBL serie.
Dit systeem noemen ze meen ik "Venturi".
had toch liever een andere fan erbij op getest.
de coolermaster fans zijn over het algemeen erg goed.
en waarschijnlijk beter dan die die bij de asetek geleverd werd.
misschien een volgende test met een ixtrema/papst fan?
Mooie review! Met een mooie fan op deze koeler is hij zeker de moeite waard! Jammer alleen dat hij niet vergeleken is met een Zalman 7000 of 7700, maar dit geeft ook al een goede indicatie. Goed werk!
Die prijs van 43 euro is wel excl. btw, met 19% zou dat dus € 51,17 worden. Hij staat trouwens niet in de pricewatch dus ik heb geen idee waar 'ie te krijgen is.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe de prestaties van dit ding zich verhouden tot de nieuwe zalman 9500 koeler. :z

Edit: azerty heeft ze dus.
High-end: 29,-
Extreme performance: 35,-
Ultra Low Noise: 43,01

Dat lijken mij hele redelijke prijzen. Alleen jammer dat je deze koeler niet zo kunt monteren dat hij de lucht richting de casefan blaast, dat zou voor de airflow wel gunstig zijn alleen dan werken de heatpipes niet meer. :(
Een beetje laat nog, maar ik moet het even vragen/kwijt.
klopt het nu dat je de richting waarin de fan blaast geheel kan bepalen?
ik bedoel de voet is rond dus het lijkt me goed mogelijk.
Iets wat ik niet besproken heb zien worden en wat volgens mij wel erg anders is vergeleken met elke andere koeler.

En oh ja,
En leveren ze eigenlijk koelpasta ook los mee?

Gr S
Hoewel de voet rond is kan je dat niet geheel bepalen. Voor een goede werking van de heatpipes moeten ze omhoog wijzen, dus de richting van de ventilator ligt daarmee eigenlijk vast.

Overigens leveren ze geen losse koelpasta mee.
hij is al te koop bij azerty zag ik.
zelf hou ik het wel bij mijn arctic freezer 64 voorlopig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.