
Het is eerste dat opvalt aan de kast is het gewicht. Als je last hebt van je rug kan je deze kast beter niet aanschaffen, zonder computer apparatuur wijst de weegschaal namelijk al 18 kilogram aan. Hiervoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Allereerst is de kast redelijk aan de grote kant en opgebouwd uit stevige stukken staal. Tevens vinden we in de kast het complete koelsysteem dat ook grotendeels is opgebouwd uit staal en koper, en daardoor 6 van de 18 kilo voor zijn rekening neemt.
Dat de kast flink uit de kluiten is gewassen is geen overbodige luxe. De compressor heeft namelijk de nodige ruimte nodig waardoor je in de bovenkant van de kast niks kwijt kan. Daardoor heeft de kast, ondanks de afmetingen, niet meer dan drie externe 5,25" bays, één externe 3,5" bay en vijf interne 3,5" bays. Dit is al een redelijke vooruitgang ten opzichte van de vorige VapoChill kast aangezien je daar slechts de beschikking had over twee interne 3,5" bays, maar echt veel ruimte heb je nog steeds niet. Wat ook een positieve verandering is de mogelijkheid om een 120mm intake ventilator te plaatsen bij de harde schijven. Verder kunnen een drietal 60mm fans geplaatst worden naast de insteekkaarten als outtake.
De kast is 50mm gegroeid in de diepte waardoor er nu full-length videokaarten in de kast passen en Extended ATX moederborden. Weinig tweakers zullen dit soort hardware in huis hebben, maar in professionele workstations wordt wel vaak dergelijke hardware geplaatst. Hoewel je het misschien niet zou verwachten: daar is ook een markt voor dit type kasten.
Zoals gezegd vinden we boven in de kast de compressor. Deze is gemaakt door Danfoss en het BD-35F model wat we in de kast vinden kan meer dan 130 Watt verplaatsen bij een temperatuur van 0 graden. Om te voorkomen dat de compressor ongewenste trillingen doorgeeft aan de kast is deze gemonteerd op rubberen steuntjes. Voor mensen die niet snel tevreden zijn komt er ook een Premium Edition van de VapoChill die uitgerust wordt met het BD-50F model dat meer dan 150 Watt kan verplaatsen. Dit extra vermogen is goed om de temperatuur met nog enkele graden te verlagen aldus de gegevens van Asetek:

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien op de boven- en onderstaande foto's is het uiterlijk ook onder handen genomen. De vorm van het frontje is gelijk gebleven aan die van de vorige generatie, maar er zijn toch enkele opvallende verschillen aan te wijzen. Allereerst is de kleurstelling veranderd, in plaats van wit met rood is de kast nu stijlvol zwart (zilverkleurig is ook mogelijk). Ook de LED'jes zijn veranderd van kleur, deze hebben een trendy blauw kleurtje gekregen. Verder is het display van de ChillControl veranderd. Naast de temperatuur van de evaporator kan deze nu ook de temperatuur weergeven van een tweede sensor, de snelheid van de compressor en de kloksnelheid van de processor. Verder kan het apparaat een tiental foutcodes weergeven als er ergens iets fout is gegaan.
Enkele foto's van het koelsysteem


De condenser en de bijbehoorende ventilator

De evaporator geplaatst boven de processor

De compressor is bevestigd op rubberen steuntjes