Door Hielko van der Hoorn

Koolance PC2-C waterkoelingkast review

18-03-2002 • 12:11

65

Multipage-opmaak

Inleiding

Koolance review aankondigingspicjeDe tijd dat waterkoeling alleen voor een select groepje die-hard tweakers was ligt tegenwoordig ver achter ons. Het aantal bedrijven met waterkoelingproducten in het assortiment is al lang niet meer op één hand te tellen. Koolance nam bijna een jaar geleden een stap die waterkoeling nog dichter in de buurt van de mainstream markt bracht: zij brachten de eerste computerkast op de markt waarin een compleet waterkoelingsysteem verwerkt was. Van de OC-Shop kregen wij de opvolger van deze kast in handen, de PC2-C. Wat wij er van vinden? Je leest het hier in de review.

Koolance Super Liquide

Uitpakken

De kast komt aangeleverd in weinig spannende kartonnen doos. Als we deze openbreken komen er een viertal verschillende objecten uitrollen. Allereerst natuurlijk de kast, als tweede een klein kartonnen doosje met diverse kleinigheden, een handleiding en als laatste een klein flesje met een blauwe vloeistof.

Koolance doos

De kast ziet er, afgezien van de bovenkant, vrij standaard uit. Er is geen fancy design aanwezig: de kast is gewoon wit/beige met grijs zonder toeters en bellen. Alleen de bovenkant van de kast ziet er niet allerdaags uit. Bovenop de kast is namelijk een grijze behuizing gemonteerd die plaats biedt aan een drietal ventilatoren, een LED-display en enkele knopjes.

Koolance kast

Als we het kleine doosje met onderdelen openmaken vinden we enkele decimeters aan slang, een zakje met schroefjes, de bevestigingsklem voor de CPU koeler, een tweetal slangklemmen en een klein groen kabeltje. De functie van deze onderdelen lijkt me duidelijk, alleen het groene kabeltje zal je waarschijnlijk niet snel thuis kunnen brengen. Dit kabeltje kan je gebruiken om in de ATX voedingsaansluiting te steken zodat het mogelijk is de voeding aan te doen zonder de rest van de computer. Op deze manier kan je het koelsysteem testen zonder risico voor de overige hardware.

Koolance onderdelen

De kast

Voor het openmaken van de kast heb je geen schroevendraaier nodig. Aan de achterkant van de kast zitten een viertal duimschroeven. Als je deze los heb gedraaid kan je de zijplaten van de kast een klein beetje naar achteren schuiven en vervolgens verwijderen. Voor de rest van de bezigheden zal wel de schroevendraaier gepakt moeten worden: de overige onderdelen zitten allen vast met normale schroeven. In de kast vinden we een viertal verschillende opvallende onderdelen. Deze zal ik hieronder stuk voor stuk bespreken.

* De CPU koeler

Voor het koelen van de CPU zit er in de Koolance kast een klein blokje wat gemaakt is van koper en bruinoranje plexiglas. De bodem van het blok is gemaakt van koper en om de warmte overdracht van het koper naar het water te bevorderen is het koper gebobbeld zodat er een groter oppervlak ontstaat. Om de bovenkant van het blok van kunststof te maken heeft een tweetal voordelen. Allereerst maakt het, het blok een stuk lichter en dat is op zijn beurt weer gezond voor de CPU core. Een andere reden is het uiterlijk. Voor de casemodders onder ons die een raam in de zijkant van de kast zagen ziet dit er natuurlijk leuk uit. Om het mogelijk te maken om voorop de kast de temperatuur van de processor weer te geven is er een kleine uitsparing gemaakt in de koperen onderkant waarin een temperatuursensor zit geplakt.

Koolance CPU-koeler

* De radiator

Om de warmte kwijt te raken die geproduceerd wordt door de processor, en eventueel andere onderdelen, is er een aluminium radiator aanwezig. Deze bestaat uit twee aluminium buizen waartussen parallel een dertiental platte kanaaltjes lopen. Voor een fris briesje door de radiator zijn een drietal 80mm ventilatoren bovenaan de kast aanwezig. Twee hiervan blazen frisse lucht naar binnen en één blaast warme lucht naar buiten. Dit lijkt niet helemaal in balans te zijn, maar omdat de voeding ook nog is uitgerust met een 80mm ventilator die lucht naar buiten blaast komt het allemaal goed .

Koolance radiator Koolance ventilatoren

* Het reservoir

Het laatste belangrijke onderdeel van het waterkoelingsysteem is het reservoir met inhoud. Het reservoir is gemaakt van transparant plexiglas. Binnenin het reservoir vinden we een tweetal pompjes welk in serie staan. Het gebruik van twee kleine pompjes in plaats van één grote heeft een groot voordeel mocht één pomp uitvallen. Er zal dan toch nog een beetje water blijven stromen zodat er meer dan genoeg tijd is om de computer veilig uit te zetten. Dit is iets wat de kast automatisch kan doen met het stukje hardware wat ik hieronder zal bespreken.

Koolance reservoir

* Het power control board

Het power control board heeft verschillende functies. Het zorgt voor stroom voor de ventilatoren, het LED-display en de pompen. Allereerst kan het de drie aanwezige ventilatoren op verschillende snelheden laten werken. Er zijn een drietal verschillende modes beschikbaar die ingesteld kunnen worden met behulp van een knopje voorop bij het LED-display.

Verschillinde fanmodes Koolance kast

In mode 1 zullen de ventilatoren op 45 procent van de maximale snelheid draaien tenzij de temperatuur stijgt naar 45º C of meer; dan gaan de koelers op volle snelheid werken. In mode 2 blijven de fans op 45 procent van de maximale snelheid draaien tot de temperatuur is gestegen tot 35º C. Dan beginnen de fans evenredig met de temperatuur harder te draaien tot 40º C waar de ventilators de maximale snelheid halen. Als laatste is mode 3 aanwezig waarbij de ventilatoren constant op volle kracht werken.

Een andere functie van dit stukje hardware is het weergeven en het controleren van de temperatuur. Als de temperatuur boven de 50º C komt dan begint een klein speakertje irritant te piepen. Reageer je hier niet binnen 30 seconden op dan gaat het system automatisch uit. Dit is mogelijk omdat de connector van de aan/uit knop via het power control board loopt.

Koolance power control board

De installatie

Om de kast en het waterkoelingsysteem te testen heb ik gebruik gemaakt van mijn systeem bestaand uit de volgende hardware:

Processor AMD Athlon 1,33GHz
Moederbord Epox 8KHA+
Geheugen 512MB PC2100
Videokaart Asus V6600 Deluxe
Netwerk 2x 100Mbit 3Com
Hardeschijf IBM DTLA-307045
IBM DTTA-351010
Voeding AOpen, 300W

Als je begint met de installatie valt het meteen op dat de kast niet groot is van binnen. Het Epox 8KHA+ moederbord, wat toch een standaard formaat heeft, past maar net in de kast. Grotere moederborden die je bijvoorbeeld nodig hebt voor een dual systeem kan je dus wel vergeten. Na de installatie van het moederbord is de CPU met de koeler aan de beurt. Hier komen we de eerste onvolkomenheid tegen:

Koolance kast: krap bij CPU

De aansluitingen van de slangen zitten bij de koeler aan de zijkant. Hierdoor moet de slang over het moederbord lopen wat nogal problematisch is. Aan de bovenkant is hier geen ruimte voor omdat daar een air duct zit, aan de linker zijkant zitten hoge condensators op het moederbord, aan de onderkant vinden we de northbridge met koeler en aan de rechter zijkant vinden we de geheugensloten. De oplossing voor dit probleem was uiteindelijk om het geheugen te verplaatsen, maar dit kost je wel één DIMM slot. Het zou veel beter zijn geweest als de aansluitingen van het koelblok recht omhoog zouden steken.

Na het installeren van processor zijn de insteekkaarten aan de beurt. Voor de installatie van de kaarten moet je de afdekplaatjes losbreken in plaats van losschroeven. Koolance levert dan wel een tweetal losse plaatjes mee die je wel kan vastschroeven, maar toch komt het enigszins goedkoop op mij over. Verder moet je ook de afdekplaatjes voor de 5,25" en 3,5" bays wegbreken. Als je ze eenmaal hebt weggehaald kan je ze dus niet meer terugplaatsen.

De volgende stap was het installeren van de harde schijven. Ook hier lopen we tegen het kleine formaat van de kast aan. Zoals je kan zien op de onderstaande foto komen de harde schijven bijna over het moederbord en de IDE-aansluitingen heen wat niet ideaal is:

Koolance kast: krappe met IDE

Het laatste stukje hardware wat geïnstalleerd moet worden is de voeding. Wederom komen we hier ruimte tekort. Waar alle kabels uit de voeding komen zit het power control board en de radiator in de weg. Met wat creativiteit lukte het me uiteindelijk wel om alles passend te krijgen, maar echt handig is het absoluut niet.

Koolance kast: krap bij voeding

De laatste stap voordat het systeem gebruiksklaar is, is het vullen. Bij de voorganger van deze kast was dat standaard al gedaan in de fabriek, maar nu moet je het zelf doen. Het grote voordeel hiervan is dat je op deze manier eerst extra koelers in de kringloop kan opnemen zoals een hardeschijf-, GPU- of northbridge koeler. Deze zijn allen voor een meerprijs bij de kast te krijgen. Het vullen bestaat uit twee delen. Allereerst moet je de helft van de meegeleverde blauwe vloeistof in het reservoir kieperen. Wat de ingrediënten van deze vloeistof zijn is mij onbekend, maar het zal wel anticorrosief en tegen algen/bacteriën zijn. De rest van het systeem dien je te vullen met gedemineraliseerd water.

Testen

Nu alles aanwezig is in de Koolance kast is het eerst tijd om het waterkoelingsysteem even te laten testdraaien. Hiervoor is een klein draadje aanwezig wat je in de 24-pins ATX-stekker kan stoppen tussen het groene draadje (PG) en een willekeurige zwart draadje (aarde). Op deze manier gaan de voeding, de pompen en de ventilatoren aan, maar blijft de overige hardware uit. Als er een lek aanwezig is hoeft dat op deze manier geen schadelijke effecten te hebben op je kostbare hardware.

Na het succesvol testdraaien was het tijd om het systeem voor de eerste keer aan te zetten. Dit ging zonder problemen. Om te testen hoe goed de koeling werkt hebben we de SiSoft Sandra Burn-in Wizard gebruikt. Zodra de temperatuur van de processor gestabiliseerd was hebben we deze opgemeten met de sensor van het moederbord, en de sensor van de Koolance kast. Hieruit zijn de volgende resultaten komen rollen:

Koolance temperaturen

Zoals je ziet zit er een aanzienlijk verschil tussen de temperatuurmetingen. Beide metingen schelen maar liefst 16º C. Hier zijn een tweetal redenen voor. De Koolance sensor geeft een te lage temperatuur weer. Omdat deze sensor in het waterblok zit geeft hij een temperatuur weer die ergens tussen die van het water en de processor zit. De moederbord sensor geeft daarentegen een te hoge waarde weer. Omdat er gebruik gemaakt wordt van waterkoeling wordt de sensor niet langer gekoeld door de airflow van een ventilator. Het gevolg hiervan is dat het BIOS de temperatuur foutief compenseert.

De werkelijke temperatuur is dus niet bekend, maar het relatieve verschil tussen de verschillende fan modes is wel duidelijk. Het scheelt een drietal graden wat in mijn boekje niet veel is. Op 45 procent van de snelheid maken de meegeleverde ventilatoren alleen een zacht gezoem, maar op volle snelheid neemt de geluidsproductie aanzienlijk toe. Persoonlijk heb ik daar geen 3º C voor over, maar een diehard overclocker die belang hecht aan elke megahertz denkt daar wellicht anders over.

Conclusie

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn met de Koolance PC2-C kast. Het koelingsysteem zelf is dik in orde, maar de kast waarin deze is geplaatst is matig. Het installeren van de voeding gaat erg lastig omdat er te weinig ruimte is en ook houdt de hoeveelheid ruimte in de buurt van de harde schijven niet over. Ook features zoals een uitneembare motherboard tray of drive rails ontbreken.

Koolance PC2-601Gelukkig komt er binnenkort een nieuwe versie van de kast op de markt die veel van deze problemen tot het verleden laat behoren. De PC2-601 heeft hetzelfde koelsysteem als de hier besproken PC2-C, maar dan gehuisvest in een omgebouwde Antec SX1030. Het duurt nog enkele weken voordat deze kast in Nederland arriveert, maar als het zover is zullen we deze zeker voor je testen.

Het koelsysteem van de PC2-C is wel dik in orde. Het is geen high-performance waterkoelingsysteem met een zware koperen koeler en radiator, maar dat kan je ook niet verwachten voor € 269,- Voor alle tweakers die het zat zijn om in een oorverdovende tornado te zitten is deze kast een uitkomst. De Koolance kast weet twee eigenschappen in zich te verenigen die moeilijk samen gaan: stilte en een goede koeling.

Mijn advies voor iedereen die deze combinatie wel aanspreekt is om nog even de kat uit de boom te kijken. Het is zonde om de PC2-C aan te schaffen als binnenkort een betere versie op de markt komt. Een kast is tenslotte niet een onderdeel dat je om de zes maanden vervangt.

Als laatste wil ik de OC-Shop bedanken voor het beschikbaar stellen van de PC2-C.

Reacties (65)

65
63
44
13
3
2
Wijzig sortering
Ik blijf me verbazen over de koper / aluminium combinaties die fabrikanten van kant-en-klare systemen toepassen...

Aluminium & koper zorgt voor electrocorrosie, en zorgt ervoor dat binnen de kortste keren een van beide (lees: de zwakste) is "opgevreten".

Koolance had dus beter:
- een aluminium koelblok kunnen nemen.
- een koperen radiateur kunnen nemen.

M.i. is optie 2 beter, omdat je via een koperen radiateur de warmte ook weer makkelijker kwijt kan. Echt iets voor tweakers dus }> }> ...

Mijn mening: Ik denk dat veel mensen die zelf prutsen met water/koper/alu nix vinden dit kastje kopen, ikzelf zou het echter nooit doen, daarvoor is mijn O+ voor het prutsen te groot...
Aluminium & koper zorgt voor electrocorrosie, en zorgt ervoor dat binnen de kortste keren een van beide (lees: de zwakste) is "opgevreten".
FOUT! :( Er ontstaat slechts een heeeel klein corrosie laagje hetzij op het koper of op het aluminium. Het roest dus niet weg zoals ijzer dat kan doen.

Ff opgezocht: aluminium zal het 'opofferingsmetaal' zijn (BINAS tabel 48 pagina 92-93) :)
Het zal zeker wel weg roesten. Het aluminium gaat in oplossing en er zal geen laagje op het aluminium gevormt worden. Het is namelijk geen redox reactie met zuurstof waarbij een laagje aluminiumoxide wordt gevormt. Als er dus geen speciale vloeistof aanwezig zou zijn dan zou het aluminium net zo lang doorroesten totdat er een gat onstaat.
Daarom leveren ze ook zo'n mooi blauw koelvloeistof goedje mee. Dat zal waarschijnlijk eigenschappen hebben vergelijkbaar met water wetter zodat electro corrosie tegen wordt gegaan.
M.i. is optie 2 beter, omdat je via een koperen radiateur de warmte ook weer makkelijker kwijt kan. Echt iets voor tweakers dus ... }> }>
Dat zie je verkeerd Koper kan beter warmte opnemen, maar voert warmte langzamer af dan Aluminium. Daarom is de radiator waarschijnlijk van Aluminium... :Y)

Voor Hielko:
De volgende stap was het instaleren van de harde schijven. Ook hier lopen we tegen het kleine formaat van de kast aan. Zoals je kan zien op de onderstaande foto komen de harde schijven bijna over het moederbord en de IDE-aansluitingen heen wat niet ideaal is:
ben het precies met je stelling eens
ik vind ook dat ze teveel van dat soort matrialen in hun kast verwerken
op een bepaald moment gaat het ook zorgen voor statische en elektrische "stoom" en magnetische velden

maar voor de rest wel een mooie vernieude kast :+
Een kast is tenslotte niet een onderdeel die je om de zes maanden vervangt.
Helaas is dit wel zo'n beetje de levertijd van dit ding. Een vriend van me heeft de kleine versie van deze en heeft er een maand of wat op moeten wachten. Een review van die kast vind je hiero:

http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/375142/1/50

Even een quote uit mijn review:
Pluspunten:
- Je kan de kast, incl waterkoeling mee nemen naar Lan's e.d. Hijs helemaal waterdicht, je moet em zelfs ondersteboven vullen (het reservoir, niet de rest ).
- Hijs is mooi afgewerkt, lekker klein gebleven (maar is meteen ook nadeel).
- Relatief rustig geluid, geen hoog snel gefluit.
- Goede performance
- Uitbreidbaar en kant en klaar.

Minpunten:
- Te klein, HDD rack past er niet meer in, botst op mobo.
- Slangen te kort, net als de draadjes.
- Prijs? Puntinator vond van niet, anderen vast weer wel.
- Kan nog geen peltier onder, wordt wel aan gewerkt door koolance.
Helaas vond de 'crew' het niet de moeite voor de frontpage, dus zodoende dat ie in het forum staat.

De fans zijn traploos temp gestuurd en bieden ruimte voor uitbreiding. Verder moet het water lekker opwarmen voor ie uberhaupt ietsie harder gaat lopen, de fans op 100% zetten zet bij de kleine broer ook weinig zoden aan de dijk. De OC resultaten van de kleine kast waren als volgt:
Een AMD Dondervogel op 1400Mhz en alles standaard wordt max 42'C, idle is ie 27'C. Op 1610mhz werd ie 45'C max (fannetjes draaien hard, kassie doet z'n werk) en idle hetzelfde.
* 786562 hneel
Omdat ik een tijdje op m'n 2e CPU koeler heb moeten wachten, heb ik hem eerst 1 CPU laten koelen (+videokaart). Toen werd gaf het water, net als in deze review, 32 graden aan.

Met de 2e CPU er bij wordt dat echter al gauw 37 a 38 graden. Dus het koelsysteem kan 2 CPU's maar net aan.

Oh ja, ik heb wel wat moeten boren en dremelen om die Tyan er in te kunnen krijgen. Het is inderdaad allemaal erg krap. Maar goed, de nieuwe zullen iets groter gaan zijn.
Ik geloof dat dit model gelijk staat aan de 1030SX SOHO van Antec als ik me niet vergis, maar over dat er gedremeld moet worden voor je Tyan, dat lijkt me wel erg stug.
Deze kast is ruim zat, bij mij ging mijn Thunder K7 er moeiteloos bij in.

Okee, hij zit nu goed vol met 4 schijven, fd en nog 2 cdrom (cdr) units, maar het past allemaal wel...

Mooi op maat noem ik zoiets..
Hier komt het reservoir (?) en de radiator (?) er misschien nog bij in, dan wordt heteen stuk krapper natuurlijk, maar zonder water koeling is dit ding een hele fijne kast....
Niet te lomp als een bigtower maar toch ruim genoeg voor heel wat materiaal...
Wat dat betreft zou ik deze ook wel kopen was het niet dat die voeding niet stevig genoeg is om alles te trekken inclusief waterkoeling.
Maar goed, tis maar net vanaf welk standpunt/mening je het bekijkt
:Y)

edit:

Okee,
Als reactie op Hielko.
Je hebt gelijk,
alleen als de kast waar ik over spreek gelijk op de eerste pagina tevoorschijn komt, dan krijg ik het idee dat het daar over gaat.....
Beetje misleidend naar mijn idee.
Maar tevens ook mijn fout geweest om niet verder te kijken dan de eerste pagina |:(
Het model wat gebaseerd zal zijn op de 1030SX is niet het model wat hier besproken is of wat hneel bezit. Deze zal namelijk nog even op zich laten wachten voordat hij beschikbaar wordt in NL.

[edit]
Reactie op Sundead. De kast waar jij over spreekt staat niet op de eerste pagina, maar juist op de laatste. Op alle voorgaande pagina's wordt er met geen woord over gesproken. Dus misleidend is het imo niet. Je moet gewoon het artikel lezen voordat je een reactie geeft :).
Ik heb een AquaStealth2 met Aquacoil in een Antec 1030BEC kast gebouwd.
Koelt mijn Dual XP 1800+ prima, en ik heb ruimte zat voor het mobo :P

Config was overigens wel heel wat duurder dan deze coolance trouwens, maar dan heb je wel wat...
Om terug te komen op de maten van de kast, waarschijnlijk hadden jullie een iets ouder exemplaar. De 3e revisie van de koolance pc-2 is iets groter dan de vorige versies. Ik twijfel er wel aan omdat er duidelijk pc2-c staat. Zat er een usb-audio bracket bij voor de voorkant? Deze wordt namelijk standaard bij de 3e revisie er bij geleverd bij de voorgaande versies niet.
Wat ik zelf als onzorgvuldigheid ervaar is dat er (nog)geen bracket is voor een 478-socket.
Wat ik zelf niet als probleem ervaarde bij de installatie waren de slangaansluitingen. Het bericht van de lastige plaatsing van de aansluitingen heeft Koolance nog niet bereikt . Met hun nieuwe koelblok maken ze dezelfde fout http://koolance.com/products/cpu-200/
Een andere meevaller was dat jullie geen enermax voeding gebruikten want dan had je nog even een gat moet maken in het fanduct voor de 2e fan.
Verder als je spullen er eenmaal inzitten alleen maar lof voor dit product, lekker koel en stil (bij mij altijd op standje 1). Helaas issie nog niet helemaal af, zonder fans wordt de kast toch wel erg warm..
Het is zonder twijfel een PC2-C, maar het kan inderdaad kloppen dat Koolance is begonnen met het maken van een nieuwe revisie van deze kast. Deze heeft namelijk geen USB en audio poorten standaard aan de voorkant zitten.
De aansluitingen van de slangen zitten bij de koeler aan de zijkant. Hierdoor moet de slang over het moederbord lopen wat nogal problematisch is. Aan de bovenkant is hier geen ruimte voor omdat daar een air duct zit, aan de linker zijkant zitten hoge condensators op het moederbord, aan de onderkant vinden we de northbridge met koeler en aan de rechter zijkant vinden we de geheugensloten. De oplossing voor dit probleem was uiteindelijk om het geheugen te verplaatsen, maar dit kost je wel één DIMM slot. Het zou veel beter zijn geweest als de aansluitingen van het koelblok recht omhoog zouden steken.
Kun je dan niet net zo goed een plugje op de aansluitpunten zetten die een hoek van 90 graden naar boven maakt? Ik weet zeker dat er zo'n plugje bestaat, aangezien ze in de waterkoelingwereld vaak gebruikmaken van standaard maten. En een plugje dat klein genoeg is waardoor je je velbegeerde 3de rambankje kan gebruiken bestaat vast wel :)
Plugje zal wel erg klein moeten zijn, want er is echt weinig ruimte. Daarnaast zijn twee 90 graden hoeken in de kringloop natuurlijk niet goed voor de stroomsnelheid van het water. Maar waar een wil is, is een weg, en als je echt perse wilt lukt het vast om drie DIMM sloten te gebruiken.
De PC2-601 heeft hetzelfde koelsysteem als de hier besproken PC2-C, maar dan gehuisvest in een omgebouwde Antec SX1030.
Antec maakt die kasten ook niet zelf, dat is de firma Chenming.
Chenming (tegenwoordig ook te vinden onder www.uneec.com) maakt de deze kasten oa. voor Antec, Chieftec en nu dus ook voor Koolance.
Het typenummer van Chenming voor deze kast is 601.
Vandaar dat koolance de kast PC2-601 heeft genoemd.

Overigens zal het mij niet verbazen als Koolance in de toekomst ook de PC2-901 op de markt brengt.
Dit is namelijk het typenummer van de grote broer van de 601.
Deze is dan ook weer bekend als de Antec SX1240 of de Chieftec DA-01W.

Links naar Chenming:
http://www.uneec.com/English/E-html/product/p06001.htm
http://www.uneec.com/English/E-html/product/p09002.htm

edit: typo
Inmiddels weten we allemaal dat de moldingcompany Chenming is, maar wat is je punt nou?

In de PC wereld, zeker wat behuizingen betreft, worden deze zeer regelmatig door diverse afnemers ingekocht bij een moldingcompany. Zo hou je de prijzen enigszins onder controle omdat er op grote schaal kan worden geproduceerd. Niets nieuws dus...

Het feit dat uitgerekend Treb met deze "mededeling" komt ligt in het feit dat hij voor eigen parochie preekt.

Sluikreclame voor TweakShop dus... :( (alhoewel er geen link naar het bedrijf staat...)
nieuwe cpu-cooler beschikbaar vanaf 12 april?
http://koolance.com/news/
The new CPU-200 cooler is already on its way to resellers worldwide. You should begin seeing them for sale starting next week. The PC2-601 and revised PC2-C are also now shipping
(revised= bigger en met usb en audio standaard voorin de case)
nieuwe kast, nieuwe review bij

http://www.amdmb.com/article-display.php?ArticleID=173&PageID=1

met beide kasten!

was very impressed with the performance of the Koolance cases and the cooling capabilities of both cases were excellent.

I was expecting the PC2-601 to perform better than the PC2-C due to the larger internal diameter of the tubing, but both cases gave the same results; and this demonstrates that the water flow is not restricted by the diameter of the tubing but by the rating of the pumps; this tells me why Koolance have chosen to use a smaller diameter tubing than its competitors.

Even though the cooling was excellent, the thing that really impressed me was the ability to cool my processor to 32oC while hardly making a noise; but due to the lack of air movement in the case it may be necessary to add a case fan or two because the system temps can rise quite a lot without the use of the Koolance watercooling accessories; this was more apparent with the PC2-C because of the plastic airflow divider.

While I thought that the PC2-C was far too small and lacked the attention to detail that we found with the PC2-601, it would most likely be fine for someone who is only interested in a small mid tower and doesn't want the larger PC2-601 taking up room on their desk.
Grotere moederborden die je bijvoorbeeld nodig hebt voor een dual systeem kan je dus wel vergeten.
Waarom zou je een dual systeem willen bouwen in een kast die maar voor één CPU een waterkoeler heeft? :+
Omdat je er nog een tweede CPU koeler bij kan kopen slimmerd :D.
en dan de helft van je systeem overklokken :?.

Ok, my fault, je kunt er dus een heel waterkoel-blok-ding bijkopen en ze in serie schakelen :).
Ehm ik heb die kast :)

Plus en minpunten kloppen wel aardig , wat ik nog mis is dat je als uitbreiding ook een chipset koeler / gpu / hdd koelers hebt.

Als je deze erin zet genereer je minder warmte in je kast , want daar heb je n.l geen airflow om dat de bovenkant waar de radiator zit afgeschermt is van de onderkant waar je mobo zit.

Oplossing daar voor is om een 8x8 fan te halen en een extra lang draadje , op het printje die de 3 fans controller zit nl een 4e aansluiting , dus je fan die de lucht je kast inblaast word ook harder en zachter gezet :)

Met HD koelset krijg je een geleide pasta om op je hd te smeren , ehm het werkt maar heb wel met zweet in me handen zitten kliederen je moet het over het print gedeelte van je hd gieten :*)
1 waterblock is goed voor 2 hd's

Chipset koeler is gelijk aan videokaart koeler.

Werkt perfect met gforce 3 heeft het heerlijk koud, bottle neck in overclock is nu naar temp van de memory verplaatst op die kaart , maar die fan deed wonderen in de kast, dus die is ook naar beneden.
chipset had een fannetje en die gebruikte dezelfde
ophang punten als het waterblockje.
ik heb het idee dat die chipset kouder is maar kan niet meten , alleen is hij nu stabieler als voorheen.

Ohwja hij is stevig !
heb een hele setje schijfies erdoor heen gedremeld
maar er zit een Raampie en lampje in ! :D
en hij is zwart gespoten.

Conclusie: best een aanrader zeker als je op de site zelf kijkt naar de nieuwe proc koelers voor p4 hammers enzo en een kast gaat wel een mobo of 2 a 3 mee.
Als je er een casefan in zet moet je opletten.

Er zit aan de voorkant geen gaten in de kast. Behalve bij de floppydrive. Resultaat is dat de inkomende flow via de floppydrive gaat en deze dus een hoop stof gaat verzamelen. Iets om rekening mee te houden.
Ik ben geen floppydrive expert: maar ik meen toch echt dat alle floppies zijn uitgerust met zo'n mooi klepje. Dus zoveel lucht zal daar denk ik niet langs gaan.
Ehmm gewoon geen floppy drive :)
Ik heb hem echt nie nodig , en als ik bios moet flashen hang ik er wel ff een drive aan.
dat toch maar eens in de af en toe :)
Conclusie: best een aanrader zeker als je op de site zelf kijkt naar de nieuwe proc koelers voor p4 hammers enzo en een kast gaat wel een mobo of 2 a 3 mee.
:D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.