Onze nationale trots Philips heeft een nieuw type lens ontwikkeld waarvan de werking gebaseerd is op de werking van de lens in onze ogen. Bij normale lenzen moet de afstand tussen de lens en de sensor worden verkleind of vergroot om te focussen, maar deze lens neemt net als een oog een andere vorm aan om te focussen. De lens is erg klein en is daarmee geschikt om gebruikt te worden in mobiele telefoons, webcams en andere applicaties waarin er weinig plaats is voor een mechanische autofocus.
De lens zelf is niet veel anders dan een kleine cilinder met een diameter van 3mm en een lengte van 2,2mm. Hierin zitten twee verschillende vloeistoffen die elkaar afstoten. De binnenkant van de cilinder en van een van de deksels is voorzien van een coating die water afstoot. Hierdoor is de scheiding tussen de twee vloeistoffen niet meer recht, maar bol. Doordat beide vloeistoffen een andere brekingsindex hebben, gaat de cilinder zich gedragen als een lens. Door een spanning over de coating aan te brengen, stoot deze de vloeistoffen meer of minder af. Hiermee kan dus de bolling van de gevormde lens worden gecontroleerd.

De lens kan voorwerpen op een afstand van 5cm tot het oneindige scherp weergeven. De snelheid waarmee de lens tussen de twee uitersten kan schakelen is minder dan 10ms. De lens zou ook weinig energie verbruiken, waardoor hij ideaal is voor draagbare toepassingen. De lens zou makkelijk in grote getallen te produceren zijn en is schokbestendig. Het lijkt er dus op dat de tijd van fixed-focus camera's binnenkort voorbij is. Wie de lens met eigen ogen wil zien, wordt uitgenodigd om naar de CeBIT in Hannover te komen waar hij zal worden tentoongesteld.
