Als ik mijn televisie, ontworpen voor het Nederlandse stroomnet, ga aansluiten op een afwijkend stroomnet, dan is de fabrikant, die heeft vertelt dat de televisie niet compatible is met dat afwijkende stroomnet, toch ook niet verantwoordelijk als mijn televisie kapot gaat?
Dat is natuurlijk een compleet kromme vergelijking.
Een CD-ROM drive kan bepaalde handelingen verrichten. Deze handelingen worden via een bepaalde, gestandaardiseerde interface aangeboden aan de software. Deze standaard is in het geval van CD-ROMs ATAPI (Advanced Technology Attachment Packet Interface). De hardware behoort deze interface goed te implementeren, en de software behoort deze interface te gebruiken.
De Mandrake 9.2 installer maakte gebruik van een onderdeel van deze interface (namelijk FLUSH_CACHE). Het probleem is dat bij bepaalde LG drives met een bepaalde firmware FLUSH_CACHE op het tijdstip dat de drive geinitialiseerd wordt niet wordt geinterpreteerd als FLUSH_CACHE, maar als UPLOAD_FIRMWARE. Mandrake reset de drive, en doet FLUSH_CACHE. Het resultaat: de drive verwacht firmware in de volgende commando's en verneukt zijn firmware met alles dat daarop tegen de drive gezegd wordt.
Dit is niks anders dan een (idiote) bug in de firmware. FLUSH_CACHE hoort niets anders te doen dan de cache te flushen. Het hoort met zijn fikken van andere dingen af te blijven, en hoort
zeker niet de drive om zeep te helpen (door de firmware te overschrijven).
LG heeft duidelijk aangegeven dat deze CD-ROMs niet compatible zijn met Linux. Mensen moeten dus niet gaan zeuren als deze CD-ROMs kapot gaan als ze ze toch onder Linux proberen te gebruiken.
Dat is natuurlijk (zoals al eerder opgemerkt) extreem flauw. Er zijn eerst drives gesneuveld, en daarna komt LG met het smoesje "wij ondersteunen geen Linux". Het gaat hier dus niet om mensen die zeuren
nadat LG dit gezegd heeft, maar ervoor!
Verder slaat die opmerking nergens op. LG CD-ROM drives zijn niet incompatible met GNU/Linux, LG's CD-ROM drives (althans, sommige modellen, met sommige firmware revisies) zijn incompatible met de standaard CD-ROM interface, ATAPI. Dit is een probleem van LG, punt.
Om een ander licht op de zaak te schijnen: Nu deze LG drives vanuit software om zeep te helpen zijn... Wat zou een virus dat deze (en ook alleen deze) drives om zeep helpt voor een reactie uitlokken bij LG? Niet hun schuld? Ik denk dat klanten daar geen genoegen mee nemen.
Het zou een ander verhaal zijn als deze CD-ROMs onder Windows kapot gaan, maar dat is nu niet het geval.
Terwijl dat ook mogelijk is. Als die drives vanuit software te mollen zijn, dan zijn ze dat ook vanuit Windows.