Na verschillende malen uitstel zijn ze vandaag dan eindelijk officiëel gepresenteerd: de AMD Athlon 64 en Athlon 64 FX. Eerstgenoemde is een Socket 754-processor gebaseerd op de ClawHammer-core met ondersteuning voor één kanaal DDR400-geheugen. Hoewel de chip in eerste instantie 256KB cache zou krijgen en dit later opgewaardeerd werd naar 512KB, blijkt de uiteindelijke versie een volle 1MB aan L2-cache aan boord te hebben. De op 3200+ ge-rate core is daardoor 193 vierkante millimeter groot geworden en bestaat uit 105,9 miljoen transistors. De kloksnelheid is 2GHz en groothandels betalen er 417 dollar voor. De DTR-notebook versie van de Athlon 64 is technisch bijna identiek en precies even duur, maar ondersteunt alleen DDR333 en heeft PowerNow! als extra voorziening aan boord. Verder is er een iets lager geklokte (3000+) versie van beschikbaar voor 278 dollar.
Voor wie niet genoeg heeft aan een Athlon 64 is er de Athlon 64 FX. Deze ondersteunt dual-channel DDR400, maar vereist wel het duurdere registered geheugen omdat de chip in feite gewoon een Opteron met een andere sticker is. De vandaag geïntroduceerde versie wordt Athlon 64 FX-51 genoemd, draait op 2,2GHz en kost 733 dollar voor groothandels. Dit is bijna exact even duur als de Pentium 4 Extreme Edition, wat de benchmarks alleen maar interessanter maakt. Naast de chips zelf kondigde AMD ook ondersteuning vanuit het bedrijfsleven aan. Tenminste 150 bedrijven (waaronder HP, Fujitsu-Siemens en Packard Bell) zouden systemen met de nieuwe chip gaan leveren, Microsoft introduceerde een beta-versie van Windows XP voor AMD64 en tientallen andere bedrijven zegden hun steun toe:
Supporting AMD's announcement, Chris Jones, Microsoft Corporate Vice President for the Windows Client Group, said, "The AMD Athlon 64 processor, combined with Windows XP 64-Bit Edition, enables our customers to take full advantage of the superior performance and scalability of 64-bit computing on the desktop, while preserving their ability to run 32-bit applications. In addition, the AMD64 architecture is designed for both 32-bit and 64-bit computing, allowing customers to migrate to 64-bit computing."
Voor de echte die-hards heeft Chip Architect de AMD64-architectuur compleet doorgelicht. De eerste officiële reviews zijn ook al aan het verschijnen, maar daar volgt binnenkort nog een bericht over. Ondertussen zijn er op de site van AMD al een groot aantal benchmarks te vinden.