De afgelopen maanden heeft Linux een steeds sterkere marktpositie gekregen. Microsoft is daar onder andere met Windows Server 2003 hard tegenin gegaan en zal dat de aankomende jaren ook blijven doen. De vraag is echter hoe Microsoft de slag op de servermarkt en bij de serverproducenten zal gaan overleven. Verschillende producenten, zoals Dell en IBM, hebben veel geïnvesteerd in de ondersteuning van Linux. Onder andere IBM heeft zelfs meer serverproducten waar Linux op kan draaien dan waar Windows op draait. Het is echter niet zo dat de genoemde bedrijven er openlijk op uit zijn om Microsoft van de kaart te vegen. Wel wordt de goede marktpositie die Linux heeft soms gebruikt om bepaalde dingen te bereiken bij Microsoft.
Ondanks het feit dat IBM de Linux-revolutie gedeeltelijk lijkt te leiden, haalt het bedrijf het grootste deel van zijn omzet nog steeds uit de verkoop van Windows-producten en -servers. Ditzelfde geldt ook voor andere producenten, zo blijkt uit onderzoek van Gartner. Bij de verschillende producenten is niet altijd evenveel interesse voor Linux aanwezig. IBM is erg druk met Linux, terwijl HP en Dell er minder actief mee bezig zijn. Gemiddeld is de interesse echter hoger dan bij andere bedrijven. Een onderzoeker van IDC verwacht dat om deze reden Microsoft weinig zal gaan groeien binnen de high-end serverwereld. De winstmarges op Linux- en Windows-serverproducten zijn ongeveer gelijk. De meeste winst wordt namelijk niet gehaald uit de verkoop van het besturingssysteem, maar uit de gebruikte hardware. Het artikel sluit af met de volgende conclusie:
Although hardware OEMs are not admitting it, a shift is going on from Windows to Linux. Is there a chance a company like IBM would drop Windows from its lineup? Not likely, Melenovsky said, since Windows represents 60 to 70 percent of all Intel-based server shipments. "There's no way [they are] backing away from [Microsoft] anytime soon," he said.
Then again, stranger things have happened in the server world.