Op Slashdot is te lezen dat het Mozilla project een nieuwe roadmap heeft gepubliceerd, welke enkele flinke veranderingen aan het project omvat. Het Mozilla project voorziet in een cross-platform application-framework wat oorspronkelijk gebaseerd is op de Netscape browser. In de uitgebreide roadmap is te lezen dat een groot deel van de code zal worden vernieuwd met als doel de grootte van de browsersuite te verkleinen en de snelheid te verbeteren. De opvallendste verandering is wel dat de browser-component wordt vervangen door het kleine en snelle Phoenix. Dit laatste project is een tijd terug begonnen met als doel een kleine en snelle browser te ontwikkelen op basis van de Gecko-engine (het renderingcomponent van Mozilla) maar wel de cross-platform eigenschappen te behouden.
In de roadmap is te lezen dat de ontwikkelaars het tijd vinden om een flinke reorganisatie door te voeren. De eerste stabiele versie, Mozilla 1.0, is ruim 9 maanden oud. Sinsdien zijn er uiteraard verbeteringen doorgevoerd, echter was dit op basis van kleine uitbreidingen en verbeteringen. De ontwikkelaars zijn van mening dat, om de browser significant te verbeteren, het nodig is in één klap veel te veranderen. Voor dat dit daardwerkelijk zal gebeuren zal er echter eerst een nieuwe stabiele versie verschijnen. Dit zal versie 1.4 zijn en zal versie 1.0 aflossen als basis voor verdere ontwikkeling door derden. Van deze versie is onlangs de eerste alpha-release verschenen.
De grote metamorfose zal plaats vinden in versies 1.5 en 1.6. Het browser-component zal dus vervangen worden door Phoenix. Deze browser is ontwikkeld op basis van een andere toolkit dan het originele Mozilla en moet tot op heden een bijpassende mail-client missen. Dit zal worden opgelost door het project Minotaur aan te passen, zodat het geschikt is om bij Phoenix te gebruiken. Hiervoor zal Minotaur dezelfde toolkit gaan gebruiken als Phoenix. Eén van de zwakke punten van het huidige Mozilla is volgens de ontwikkelaars de vergaande integratie van de diverse componenten (Mail, News, Chat e.d.). In de toekomst zal Mozilla daarom gaan bestaan uit losse applicaties die uiteraard wel goed samen kunnen werken. De mail-client wordt dus, evenals de browser, een stand-alone applicatie. Wat er met Composer, Calender en ChatZilla - drie andere belangrijke onderdelen van het huidige Mozilla - gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Ze zullen in iedergeval onderdeel uit blijven maken van het project, alleen men weet nog niet of deze op basis van de Phoenix-toolkit zal worden, of in de huidige vorm.
Samen met de nieuwe plannen wordt ook de organisatie verbeterd. Volgens de schrijver van de roadmap zijn er voor bepaalde componenten van Mozilla geen duidelijke leidinggevende. Dit zal in de toekomst veranderen, waardoor alle onderdelen stabiel en up-to-date blijven. Deze laatste punten beleken in het verleden namelijk lastig te realiseren. Ook moet er meer op kwaliteit en minder op kwantiteit worden gelet, aldus de ontwikkelaars. Men moet niet iets willen verbeteren of toevoegen door simpelweg nieuwe code te schrijven, maar eerst kijken of de huidige code kan worden aangepast of geoptimaliseerd, zodat de 'footprint' van Mozilla bescheiden blijft. De eerste alpha-versie van Mozilla 1.5 moet medio juni verschijnen:
There are currently two major classes of applications being built using Mozilla's technology. The first class of applications are embedding applications. They use Mozilla's layout engine, but write their own code for user interface features that exists outside of the laid-out HTML or XML document view. The second class of applications are toolkit applications. They are built on top of Mozilla itself and designed to be cross-platform. The user interface elements are defined in XUL and rendered by Gecko itself.
[...] The idea is to move from the over-integrated application suite to simpler toolkit applications, to remove more advanced functionality from the default configurations, but to provide robust tools for building your own browser by layering those extensions that you want to use on top of the base. In an attempt to avoid an explosion of unique builds that have to be supported by mozilla.org, we will likely ship with all of the popular extensions installed but disabled, so that they can be easily turned on by those who wish to use them, and uninstalled by those who don't.
