Hoewel de meeste tweakers processorroadmaps erg interessant vinden om te lezen, is het trouwe bezoekers ontgetwijfeld opgevallen dat er zelden meer dan een jaar in de toekomst wordt gekeken. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, maar de belangrijkste is wel dat bedrijven in dit vakgebied zelf moeilijk kunnen zeggen wat ze voor 1, 2 of 3 jaar voor producten zullen hebben. Naast de planning van het bedrijf zelf spelen natuurlijk ook andere factoren mee. Vragen als: zal de technologie snel genoeg ontwikkeld worden, hoe zal onze financiële situatie zijn, wat gaat de concurrentie doen en waar zullen de klanten om vragen, kunnen op lange termijn zelfs door de grootste experts slechts vaag beantwoord worden. Toch houden de bedrijven een bepaalde richtlijn aan, hoewel ze die natuurlijk niet graag met het publiek delen. X-Bit Labs heeft echter wat gegevens los weten te weken van Intel en AMD over de planning op langere termijn.
Het is bekend dat Intel al lang van te voren had besloten dat het de Pentium 4-architectuur vele jaren wilde blijven uitbreiden. Tot nu toe hebben we bijvoorbeeld HyperTreading gezien, een cachevergroting, een snellere quadpumped bus en verbeterde productietechnologie voor minder warmte en hogere kloksnelheid. Later dit jaar zal Intel de volgende stap zetten: Prescott. Deze chip heeft verschillende nieuwe features ten opzichte van Northwood, zoals PNI (Prescott New Instructions), HyperThreading II en 1MB L2 cache. Het design is af en samples zijn gemaakt, maar het wachten is op een high-volume 0,09 micron-fabriek om aan de vraag te kunnen voldoen. De eerste daarvan zou in de zomer getest worden, waardoor de huidige verwachting is dat een introductie in september haalbaar is. Of het toevallig is dat dat samenvalt met de introductie van Athlon 64 laten we in het midden. Prescott zal beginnen op 3,2GHz met 800MHz FSB en zal gedurende 2004 de prominentie core blijven, langzaam maar gedwee opschalend naar 4,8 of 5,0GHz. Begin 2005 zou de FSB van de processor een upgrade krijgen van 800MHz naar 1,06GHz. Prescott "B" zou beschikbaar komen als 4,8, 5,06 en 5,33GHz-versie.

Rond dezelfde tijd dat Prescott-B verschijnt zal echter ook Tejas ten tonele komen. Tejas maakt gebruik van dezelfde 1066MHz FSB en heeft in eerste instantie ook 1MB L2 cache. In het begin zal Tejas zelfs ook op 0,09 micron geproduceerd worden. Het enige verschil met Prescott is dus de ondersteuning voor TNI (Tejas New Instructions) en wederom een verbeterde versie van HyperThreading om de IPC te verhogen. De eerste iteratie van Tejas zou op 5,33, 5,6, 5,86 en 6,13GHz te leveren zijn. Tegen het einde van 2005 wordt echter de overstap naar 0,065 micron gedaan. De 65nm-versie van Tejas krijgt 2MB L2 cache en een 1,2GHz FSB. De chip zal in ieder geval beschikbaar komen als 6,0, 6,3, 6,6, 6,9 en 7,2GHz-uitvoering. Of daarna nog doorgestoten wordt richting 10GHz zoals altijd is beloofd voor de Pentium 4-architectuur is niet duidelijk, maar wel wordt vermeldt dat Tejas' opvolger Nehalem een compleet nieuwe architectuur is en dus niet meer tot de Pentium 4-familie gerekend kan worden.
AMD zal het nog minstens tot september moeten uithouden met de Barton-core. Deze is nu met een maximale rating van 3000+ te krijgen, maar deze wordt in ieder geval nog gevolgd door een 3200+ model. Mocht dat niet genoeg blijken te zijn tegenover de Pentium 4 met 800MHz FSB dan kan daar nog een 3400+ versie bijkomen. Van eind 2003 tot eind 2004 verwacht AMD volgens X-Bit tenminste elf uitvoeringen van de Athlon 64. Het laagste model is zoals bekend de 3400+ op 2GHz, maar de 0,13 micron ClawHammer-core zou nog doorgeschaald kunnen worden naar 3GHz. Op deze snelheid aangekomen zou hij een rating van 4400+ toebedeeld krijgen. Over de 0,09µ-capaciteiten van AMD is het artikel erg negatief. Het officiële standpunt dat de 90nm San Diego-core in het eerste kwartaal van 2004 verschijnt zou een veel te positieve schatting zijn. X-Bit verwacht de nieuwe core pas in de tweede helft van dat jaar. San Diego zou uitkomen in snelheden van 2,6GHz (4000+) tot 3,4GHz (4800+). Behalve het feit dat de core hoger geklokt kan worden verwacht men blijkbaar geen performanceverbetering; de ratingformule blijft ongewijzigd als volgt: rating = kloksnelheid + 1400.
Concluderend lijkt het erop dat de twee grootste spelers op het gebied van desktopchips elkaar fel zullen blijven beconcurreren de komende twee jaar. Hoewel hun werkwijzes en beschikbare middelen totaal verschillend zijn, zijn de twee aan elkaar gewaagd en is er geen reden om aan te nemen dat er binnen afzienbare tijd een duidelijke winnaar is aan te wijzen. Na de komende twee jaar is weinig concreets bekend over de plannen van AMD, waardoor het beoogde kloksnelheidgeweld van Intel er extra indrukwekkend uit ziet. Dat wil echter natuurlijk niet meteen zeggen dat het bedrijf daar geen antwoord op heeft of zal bedenken.