AMD heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn Athlon 64 pas in september op de markt zal verschijnen. Als reden wordt het uitblijven van een geschikt 64-bit operating system aangehaald. Men denkt dat het hier om een 64-bit versie van Microsoft Windows gaat, die speciaal geoptimaliseerd zal zijn voor de AMD-processor. Het uitstel van de chip geeft natuurlijk wel meer tijd om de distributie goed te regelen en er zo voor te zorgen dat er direct na de release in ruime mate geleverd kan worden. De tegenvallende berichten omtrent de release van de ClawHammer worden een beetje gecompenseerd door andere data die AMD ook vandaag zal bevestigen.
Zo zal er op 10 februari een 3000+ editie van de Athlon XP gelanceerd worden. Zoals waarschijnlijk wel bekend zal deze nieuwe chip beschikken over de verbeterde Barton core die de Thoroughbred op moet gaan volgen. Een verdubbeling van het level 2 cache-geheugen moet voor betere prestaties zorgen. Halverwege dit jaar zal AMD ons verblijden met de 3200+-uitvoering van de Athlon XP. Ook dat model zal de Barton core herbergen. AMD denkt met de Barton voldoende weerstand aan de huidige processors van concurrent Intel te kunnen bieden en dit tot september vol te kunnen houden. Het uitstel van de Athlon 64 zou dus geen ramp betekenen.
Op 22 april dit jaar zal AMD de langverwachte Opteron-processor presenteren. Deze nieuwe x86-64 chip wordt aangeleverd in drie smaken, te weten een 1,4GHz-variant, een 1,6GHz-model en een uitvoering die op 1,8GHz loopt. Het lijkt er dus op dat AMD de belofte dat de SledgeHammer op 2,0GHz zou debuteren, niet na kan komen. Bovendien betekent dit nieuws dat eerdere benchmarks weleens een goede richtlijn zouden kunnen zijn voor de werkelijke prestaties van de Opteron. Voordeel van de Opteron ten opzichte van de Athlon 64 is het feit dat er niet op een geschikt 64-bit besturingssysteem hoeft te worden gewacht, aangezien er voldoende stabiele en betrouwbare Linux-oplossingen zijn. AMD zegt vertrouwen te hebben in de Opteron bij zijn strijd tegen de serverprocessors van Intel.
